Svenska supportrar på läktaren under matchen mellan Sverige och Tyskland 2016 – det senaste året som Sverige arrangerade handbollsmästerskap.
Svenska supportrar på läktaren under matchen mellan Sverige och Tyskland 2016 – det senaste året som Sverige arrangerade handbollsmästerskap. Bild: CARL SANDIN

Sverige söker dubbla handbolls-EM – tillsammans med Norge och Danmark

Under namnet Scandinavia Connect går handbollsförbunden i Sverige, Norge och Danmark samman för att ansöka om att få arrangera dubbla handbolls-EM.

ANNONS
|

Det står redan klart att konstellationen Sverige, Norge, Danmark kommer arrangera dam-VM 2023, och nu är alltså siktet även inställt på EM – både damernas och herrarnas. 2026 eller 2028 är mästerskapsåren som gäller där

– Att hitta ännu fler hållbara lösningar för de kommande mästerskapen är avgörande för vår sports framtid. Beslutsamheten att hitta dessa i såväl näringslivet som i samhället är väldigt tydlig i Skandinavien och att sammankoppla vår inställning och erfarenhet av hållbarhetsfrågor med den europeiska handbollen är oerhört viktigt, säger Fredrik Rapp, ordförande för Svenska Handbollsförbundet till hemsidan.

Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för kandidaturen, säger följande till hemsidan:

ANNONS

– Svensk handboll har en tydlig strategi att söka värdskap för de internationella mästerskapen och skapa handbollsfester på hemmaplan. I takt med att mästerskapen växer både deltagarmässigt och organisatorisk samtidigt som vi vill fortsätta att gå i bräschen för hållbarhetsfrågor inom handbollen krävs det nästan att två eller fler länder går ihop och söker mästerskapen tillsammans.

I november kommer medlemsländerna rösta kring vilket land – eller vilka länder – som får arrangera handbolls-EM 2026 och 2028.

Sverige har historiskt varit värd för åtta seniormästerskap, det senaste dam-EM 2016.

ANNONS