Sverige släppte inte in ett enda mål på de första 14 minuterna mot Tyskland.
Det bäddade för en komfortabel seger – och att Frankrike väntar i VM-semin.

|

Om det bjöds på publikfest i Scandinavium under gruppspelen var inledningen på Sveriges VM-slutspel raka motsatsen. Det ekade i ett ödsligt folktomt Boxen i danska Herning.

Det påverkade inte svenskarna nämnvärt. Trots att Tyskland målats upp som ett tufft motstånd, med fruktat skytte och fysiska spelare, hade laget ingen chans att hänga med i VM-kvartsfinalen.

– Det känns helt underbart. Vilken match vi gör! Från första början, även om vi är lite svagare i andra. Vilket lag, jag vet inte vad jag ska säga, säger Linn Blohm till Viaplay.

Det tog två minuter innan det första målet föll i matchen, det gjordes av Sverige. När Tyskland gjorde sitt första stod det 14 minuter och sju sekunder på matchuret. Då hade Blågult redan gjort sju.

Nä, det var en sällan skådad styrkedemonstration som Sverige levererade i den första halvleken. Försvaret stod rätt mest hela tiden och då få gånger tyskarna lyckades komma igenom agerade Johanna Bundsen vägg. Tyskland såg chockat och helt hjälplöst ut.

Inte hjälpte det att Jamina Roberts var på spelhumör. Flera gånger bjöd hon på makalösa genombrott som den tyska målvakten bara kunde drömma om att rädda.

Eller att Jenny Carlson bombade in flera bollar från egentligen ingenstans.

Allt detta resulterade i att när halvtidsvisslan ljöd ledde Sverige med hela 16–6.

– Det är kanske den bästa halvleken vi någonsin sett överhuvudtaget, sa experten Claes Hellgren.

Svensk storseger – trots tapp

Tio bollar skulle Sverige bara inte tappa, den andra halvleken var mest tänkt att bli en transportsträcka. Men blev inte spelarna lite väl bekväma?

För laget inledde den andra halvleken krampaktigt. Elva minuter in hade Sverige bara mäktat med att göra tre mål. Med kvarten hade tyskorna faktiskt käkat upp fyra bollar från det stora underläget.

Men att detta skulle glida Sverige ur händerna var aldrig aktuellt. Trots att Tyskland bara var fyra mål efter med sex minuter kvar att spela redde Sverige ut stormen ganska komfortabelt.

Slutresultatet skrevs till 27–20.

– Det är absolut en av de bästa matcherna vi någonsin gjort, säger Blohm efter slutsignalen.

Den respektingivande insatsen betyder att Sverige är framme i VM-semifinal för första gången sedan 2017. Då föll man mot Frankrike – och även i detta VM är det fransyskorna som står för motståndet i denna fas av turneringen.

– Jag tror att de är ganska rädda för vårt försvars- och målvaktsspel. Vi kan absolut vinna nästa match om vi får till vårt försvarsspel och kan kontra på dem, säger Blohm till Viaplay.

Matchen spelas på fredag. I den andra semifinalen ställs Norge mot antingen Danmark eller Montenegro.