Hanna-Mia Persdotter tog sprutor varje träning för att kunna hoppa

Hanna-Mia Persdotter, som var Sveriges bästa kvinnliga stavhoppare i början av 2000-talet, tvingades gå på smärtstillande sprutor för att kunna hoppa.
– När en läkare inte ville ge mig en spruta hittade jag en ny, berättar hon i SVT Sports serie ”Elitidrottens pris”.

ANNONS
|

Hanna-Mia Persdotter, tidigare Persson, hade under sin karriär som stavhoppare problem med sina fötter och under en period tog hon en smärtstillande spruta i foten varje träningspass för att kunna hoppa.

– När jag kom tillbaka och samma läkare inte ville ge mig en spruta igen, då hittade jag en ny. Jag fick kanske någon spruta för mycket i foten, säger hon till SVT Sport.

Kritisk till att ha tagit sprutor

I dag är hon självkritisk till att ha tagit så många sprutor.

– Idiotiskt. Det är jättedumt. Och man kan inte göra det så många gånger, det förstör vävnad i foten. Det är inte nyttigt, foten har ont av en anledning och då ska man inte plåga den.

ANNONS

Hanna-Mia Persdotter avslutade sin karriär 2010, men trots att hon inte längre är en aktiv elitidrottare har problemen med fötterna fortsatt.

– Min vänsterfot gör ont, mer eller mindre konstant. Ryggen får jag mer ont i periodvis. Båda är gamla skador från friidrotten, säger hon till SVT Sport.

Vanligt med fysisk smärta efter idrottskarriären

Persdotter är inte ensam om att ha ont i kroppen efter elitkarriär. SVT Sport har gjort en enkät som över 150 tidigare landslagsidrottare svarat på och av dem uppger mer än hälften att de i dag har fysiska smärtor till följd av sin idrottskarriär.

LÄS MER:Golftränarens Michael Blocks osannolika slag – inför ögonen på Rory McIlroy

LÄS MER:Stjärnan efter glåporden: "Landet är rasistiskt"

ANNONS