Hanna Öberg tog nytt VM-guld

Hanna Öberg har gjort det igen!
Sveriges elfte och sista medalj på VM i Oberhof är säkrad efter ett nytt superlopp av Öberg.
– Jag lever drömmen just nu, säger en tårögd Öberg till SVT.

ANNONS
|

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluomas dubbel i herrarnas masstart följdes upp med svensk framgång även i damernas dito.

– Det blir kul, jag är full med inspiration efter att ha följt killarna. Det var riktigt spännande, sa Hanna Öberg till SVT inför tävlingen.

Och det var just Hanna Öberg som skulle säkra den sista svenska medaljen på VM i Oberhof. Och inte vilken medalj som helst utan ett nytt guld.

– Jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Jag lever drömmen just nu, säger en tårögd Öberg till SVT efter sitt andra guld på mästerskapet.

ANNONS

Guldmedaljören från distansen sköt straffrunda i både första och andra skyttet men efter fullt skytte i det första stående skyttet fick hon ut som trea.

De två fransyskorna i topp sköt straffrundor i sista skyttet och när Hanna Öberg sköt fullt gick hon ut på spurtvarvet i ledning.

Drama på sista varvet

Sista varvet blev ett drama där Hanna Öberg jagades av fransyskan Julia Simon och norskan Ingrid Landmark Tandrevold. Men Öberg höll undan och vann sitt andra guld i Oberhof.

– Det var en kamp men jag hade några sekunder och var tvungen att bara gå för det och köra, och det höll hela vägen, säger Öberg till SVT.

Hon torkar tårarna och försöker förklara känslorna.

– Att jag lyckas på nåt vis, att få ihop allt det här VM:et och göra det bra här. Jag utnyttjar allt det här flytet jag har hela vägen in i kaklet, säger hon.

Landmark Tandrevold gick i mål som tvåa, fyra sekunder bakom Öberg, och Simon som trea, avstannande 20 sekunder bakom.

Elva svenska medaljer är en kross av det tidigare svenska mästerskapsrekordet som var sex medaljer.

– Det är helt sjukt vad vi gör. Dubbla guld i dag och elva medaljer. Stort, säger förbundskapten Johannes Lukas till SVT.

ANNONS

Av de elva medaljerna har Hanna Öberg, VM:s drottning, tagit fyra: guld i distans och masstart, silver i sprinten och brons i stafetten.

VM-drottningen Hanna Öberg.
VM-drottningen Hanna Öberg. Bild: MATHIAS BERGELD

Persson var med länge

Näst bästa svenska blev Linn Persson på en åttondeplats, en minut bakom Öberg. Hon låg med i täten efter två felfria skytten men sköt sedan två straffrundor i stående.

– Jag känner att jag behöver vila nu, jag har ganska ont när jag åker. Jag fick verkligen slita i spåret så jag behöver både en och tre vilodagar, säger hon till SVT.

Persson lämnar VM med två individuella medaljer (ett silver och ett brons), hennes första individuella mästerskapsmedaljer.

– Jag är såklart jätteglad, det är mer än jag kunnat hoppas på.

Elvira Öberg, som gick in i VM som den största svenska favoriten, strök sig inför loppet efter att ha varit sjuk i veckan och Mona Brorsson fick chansen i stället och slutade 21:a. Den fjärde svenskan, Anna Magnusson, slutade 26:a.

De svenska medaljerna i Oberhof

Tre guld: Hanna Öberg, distans och masstart, Sebastian Samuelsson, masstart.

Tre silver: Hanna Öberg, sprint, Linn Persson, distans, Martin Ponsiluoma, masstart.

Fem brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart och distans, stafett damer, stafett herrar.

LÄS MER:Tränaren efter succén: "Inte kunnat drömma om"

LÄS MER:VM-guld för Sebastian Samuelsson – silver till Martin Ponsiluoma

ANNONS