Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vinkar från på fotbollsläktaren när Turkiet möter Nederländerna i EM-kvartsfinalen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vinkar från på fotbollsläktaren när Turkiet möter Nederländerna i EM-kvartsfinalen. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Här dyker Erdogan upp på Olympiastadion

Merih Demirals målgest i åttondelsfinalen blev till storpolitik.
Nu är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på plats på Olympiastadion i Berlin för att kolla på EM-kvartsfinalen mot Nederländerna.

ANNONS
|

26-årige Demiral blev oväntad hjälte i åttondelsfinalen mot Österrike. Hans två mål tog landet vidare till kvartsfinal mot Nederländerna. Men det var inte mittbackens mål som stod i fokus efter matchen utan snarare den så kallade "varggesten" som han gjorde efter sitt andra mål.

Gesten kopplas till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna som låg bakom mord på politiska motståndare under i synnerhet 1970-talet. Demiral själv säger att gesten endast handlar om hans turkiska härkomst.

Turkietkännaren Ekim Caglar förklarade för TT tidigare i veckan:

– De som ser sig exkluderade och har blivit utsatta av den här formen av nationalism och också minns historien när rörelserna kopplade till den här traditionen dödade oliktänkande tycker att den här gesten är kontroversiell, sade han.

ANNONS

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) valde senare att stänga av Demiral i två matcher vilket ledde till starka reaktioner i Turkiet.

Merih Demiral gjorde den så kallade 'varggesten' i matchen mot Österrike. Arkivbild.
Merih Demiral gjorde den så kallade "varggesten" i matchen mot Österrike. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Fakta: Detta har hänt

Efter sitt andra mål i Turkiets 2–1-seger mot Österrike i åttondelsfinalen av EM i tisdags formade den turkiske mittbacken Merih Demiral sina händer till två vargar.

Ett tecken som kopplas till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Tecknet är förbjudet i Österrike och Grå vargarna är en förbjuden organisation i Frankrike.

Målgesten har även blivit storpolitik. Tysklands utrikesminister Nancy Faeser skrev på X att "symbolerna för turkiska högerextremister har ingen plats på våra arenor. Att använda fotbolls-EM som en plattform för rasism är helt oacceptabelt."

Turkiets utrikesdepartement svarade med ett uttalande på sin hemsida: "De reaktioner som de tyska myndigheterna visat till Demiral är i sig främlingsfientlighet."

Uefa valde att stänga av Demiral i två matcher. Ett beslut som möttes av kritik från turkiskt håll.

"Vi fördömer Uefas orättvisa och fördomsfulla beslut, vilket inte bär någon juridisk grund utan som vi menar är rent politiskt", skrev Turkiets idrottsminister Osman Askin Bak på X.

ANNONS