Henrik von Eckermanns mardröm – föll av hästen

Det bjöds på dramatiska scener i OS-hoppningen.
Henrik von Eckermann föll av hästen King Edward efter bara ett par sekunders ridning.
– Jag känner skam, säger han med tårarna i halsen.

ANNONS
|

Henrik von Eckermann var en stor favorit till att ta en OS-medalj i Paris. Men det blev ingen medalj för svensken som började starkt men efter bara ett par sekunder började problemen.

Inför ett av hoppen kastades han av hästen King Edward.

Något som ledde till stor förvåning.

– Vad är det som händer? Det obegripliga har fått ett sammanhang, för jag har aldrig sett något liknande säger experten Henrik Johnsson i Max och fortsätter:

– Det var inte Sveriges mästerskap det här, det var något som symboliserade det.

I publiken satt både kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia bänkade för att följa hoppningen.

ANNONS

De båda såg märkbart chockade ut efter fallet, för efteråt tystnade publiken när världsettan sedan ett par år tillbaka fick lämna finalen.

Experternas förklaring: ”Ett missförstånd”

Experten Petronella Andersson försökte lite senare att förklara hur det kunde ske. Där hon pratade om att någon form av missförstånd skett mellan Henrik von Eckermann och King Edward.

– King Edward tappar balansen, det blir missförstånd mellan de två. King Edward stannar när det är någonting framför honom och Henrik trillar av, säger hon i Max.

Även SVT:s expert Lotta Björe försökte förklara missen.

– Henrik omvärderar sitt beslut väldigt sent, har tänkt ett visst antal språng och plötsligt tänker han om. Han går ur rytmen och det tar tvärstopp, säger hon.

Eckermanns egna ord efteråt: ”Känner en skam”

Henrik von Eckermann var enda svensk i finalen. Det blev med andra ord inga svenska medaljer för Sverige i hoppningen.

Efteråt var von Eckermann rejält bedrövad och fick kämpa mot tårarna när han försökte sätta ord på hur han mådde.

– Det förstår ni nog själva, säger han.

Vad är det som händer?

– Det börjar jättebra. Jag har en bra känsla och allt är som det ska. Första linjen hoppar vi fantastiskt i kombinationen och allt jag känner är där. Sedan hamnar jag lite för nära på vattnet och fick ett högt språng och det blev inte som jag ville. Jag bröt rytmen och fick jaga på. Jag hade så mycket go och ville följa med till muren men han går lite till vänster och jag har min balans till höger som jag inte ska ha och förlorar balansen. Det stör honom och han sticker mer till vänster och då åker jag till höger.

ANNONS

Har du varit med om något liknande?

– Nej.

Är det de värsta du varit med om?

– Jag har brutit ben och så. Men resultatmässigt i det här läget ... det är det värsta som har hänt mig.

Vad han du tänka?

– Jag tänker inte så mycket. Man åker av och tänker direkt på vart hästen tar vägen. Jag var rädd att han skulle sticka iväg men någonstans är den lilla fröjden att jag ändå ser att han står där och är lugn.

Är det en chock?

– Man känner en skam. Att ha den hästen jag har och inte lyckas ... nu vill jag bara hem till familjen och min son, säger han med tårarna i halsen.

ANNONS