Heta frågan delar forskarna: Träning utifrån menscykeln

Att kartlägga mensen blir allt mer populärt, men vad vet vi egentligen om träning utifrån menscykeln? Den frågan delar forskarna.
– Kunskapen är alldeles för låg, säger Cecilia Fridén, docent vid Karolinska Institutet.

ANNONS
|

På senare tid har det blivit allt mer populärt att kartlägga mensen.

Chelsea FC och USA:s damlandslag i fotboll har en app där spelarna matar in när de får sin mens och relaterade symptom, allt för att de ska kunna anpassa träningen utifrån cykeln för att få bättre resultat och minska skaderisken.

I Sverige, där det fortfarande är ovanligt, började svenska landslaget i skidskytte för ett par år sedan att kartlägga åkarnas mens.

– Vi har tänkt att vi ska få in det i de aktivas träningsdagbok, om de har menstruation eller inte, så att man kan följa det. Det kan vara ett första steg för de aktiva. Det här måste ske i flera steg och jag tror att vi kanske måste ta ett ansvar att hjälpa forskningen, vi kommer att behöva vara en del av det, sa sportchefen Anna Maria Uusitalo till SVT sport då.

ANNONS

Studerade om kvinnor kan optimera sin träning

Men vad vet vi egentligen om att anpassa träningen utifrån menscykeln?

2016 kom en studie som visade att kvinnor kan få bättre effekt på sin träning om de lägger upp den efter menscykeln. Resultatet fick stor spridning och mängder med artiklar med rubriker i stil med “Träna rätt under menscykeln” har publicerats sedan dess.

Målet med studien, som Lisbeth Wikström-Frisén medicine doktor i idrottsmedicin vid Umeås universitet står bakom tillsammans med en forskargrupp, var att ta reda på om kvinnor kan optimera sin träning utifrån menscykeln på ett hållbart sätt.

I forskningsstudien delade Lisbeth Wikström-Frisén in ett antal kvinnor i tre olika grupper:

*En som tränade styrketräning de två första veckorna i cykeln.

*En som tränade de två sista.

*En kontrollgrupp som tränade jämnt under hela perioden.

Alla grupper tränade lika många styrkepass, totalt tolv gånger i månaden i fyra månader.

Slutsatsen blev att kvinnorna blev starkare när de tränade styrka de två första veckorna i menscykeln. Då har de nämligen en topp av hormonet östrogen, som precis som männens testosteron, är ett uppbyggande hormon.

Wikström-Frisén har även gjort en liknande studie vad gäller kondition som hon har redovisat för Riksidrottsförbundet. I den studien tränade deltagare utifrån ett liknande upplägg men med konditionsträning i stället och slutsatsen blev att alla blev bättre, träningen gav alltså samma resultat oavsett i vilken fas de tränade.

ANNONS

– Det innebär att man kan periodisera träningen genom att lägga flest styrketräningspass de två första veckorna och sen bara träna ett styrketräningspass de två andra veckorna. Där lägger man i stället mer konditionsträning, det ger möjlighet att periodisera både styrke- och konditionsträningen, berättar hon.

Frågan delar forskarna

Men riktigt så enkelt är det inte, menar Cecilia Fridén, docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet.

En menscykel är vanligtvis runt 28 dagar lång, men allt mellan 21 till 35 dagar är helt normalt och det är det här som gör det hela lite klurigt, enligt Fridén.

– Har man en 21-dagars cykel kommer ägglossningen att komma mycket tidigare. När man har gjort forskningsstudier är det inte alla som har tänkt så långt. De har räknat från dag ett och sen tror man att alla har ägglossning dag 14. Om man bara räknar dagarna i cykeln så vet man egentligen inte när man testar kvinnorna, förklarar hon.

Hon lyfter fram studier som gjorts på senare tid och som kontrollerat var i menscykeln deltagarna befunnit sig. De studier har inte kunnat se några skillnader i muskelstyrka.

– Dessutom har man ganska nyligen gjort en metaanalys där man tagit massa studier och slagit ihop alla resultat. Den visar att man möjligtvis presterar lite sämre under mens, det vill säga när hormonerna är som lägst.

ANNONS

Varför det är så vet man däremot inte.

– Det är ingen som tagit ställning till om kvinnorna har mensvärk eller hur de mår under cykeln. Det är inte helt säkert att det är hormonerna i sig som gör att man presterar sämre, det kan likaväl vara för att man har ont i magen eller mår dåligt den tiden. Så därför är det inte riktigt så enkelt som man kan tro ibland, säger Cecilia Fridén.

Lisbeth Wikström-Frisén känner, kritiken till trots, sig trygg med vad hennes forskning har visat.

– Det finns svårigheter med att kontrollera att forskningsdeltagarna under flera månader befinner sig i en exakt likadan situation som en laboratoriemiljö, det vill säga att de tränar på exakt samma sätt, att de äter exakt samma mat och att de sover exakt lika länge, säger hon.

Därför, menar Lisbeth Wikström-Frisén, är det viktigt att kontrollera så att ingångskriterierna uppfylls av deltagarna, att de fyller i ett träningsprotokoll och att studiegrupperna jämförs med en kontrollgrupp.

—Sedan får man titta på om det blir signifikanta skillnader, alltså skillnader som är mer än slumpen, och vi har sett att vi har fått större effekter än vad som är slumpen.

Så fungerar menscykeln

Follikulärfasen börjar på menstruationens första dag och pågår fram till ägglossningen. Under den här fasen ökar östrogenet successivt och är som högst när man har ägglossning, vilket är den andra fasen.

Den tredje fasen är lutealfasen som börjar när ägget har släppt och pågår omkring 14 dagar innan menstruationen börjar igen. Under den tiden ökar progesteronnivåerna, som är ett nedbrytande hormon, och är som allra högst veckan innan mens.

LÄS MER:Idrottsstjärnorna om att anpassa träningen till menscykeln

LÄS MER:Hanna Öbergs osannolika resa – efter oväntade draget

LÄS MER:Det här gäller på gymmet – fyra träningsprofiler svarar

LÄS MER:Så kommer du i gång med rätt träning – för rätt ålder

ANNONS