Mikkel Hansen gjorde sin sista match i karriären under OS-finalen.
Mikkel Hansen gjorde sin sista match i karriären under OS-finalen. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Historisk kross när Danmark vann OS-finalen

I kvartsfinalen mot Sverige blev det ett rejält sekunddrama.
Men i finalen mot Tyskland blev det betydligt mindre dramatiskt.
Danmark pulveriserade Tyskland, och vann OS-finalen i handboll för herrar med 39–26.

|

5–5 och likaläge efter tio minuters spel. Men därefter var det bara ett lag på planen.

I halvtid hade Danmark gått ifrån till ledning med nio bollar, och hade redan då ena foten högst upp på prispallen.

Och just så blev det. Danmark fortsatte att mangla Tyskland i den andra halvleken och vann med förkrossande 39–26.

Historisk seger

Det är den största segern någonsin i en final i handboll vid ett olympiskt spel, både på dam- och herrsidan.

Det tidigare rekordet låg på sju måls skillnad och var 36 år gammalt, när Sovjetunionen slog hemmanationen Sydkorea med 32-25 i Seoul 1988. Det har också tangerats i flera matcher efter det.

Bäste målskytt blev Mathias Gidsel, som stod för hela elva mål.

Superstjärnan slutar

En av de spelarna som fick fira guldet lite extra var Mikkel Hansen. Dansken, enligt många en av de bästa handbollsspelarna genom tiderna, meddelade inför OS att han lägger av efter turneringen.

Fram till den andra halvleken i finalen hade 36-åringen främst fått rikta in sig på att hoppa in från bänken då och då, och att ta hand om straffkasten. Något han skött med bravur. Men i den andra halvleken fick vänstersläggan chansen att kliva ut och spela i slutet av matchen, för att avsluta sin storslagna karriär på planen och inte på bänken.

Hansen gjorde inga större misstag, och kunde titulera sig olympisk mästare för andra gången.

Bronset vann Spanien, efter en uddamålsseger mot Slovenien i matchen om tredjeplats.