Johanna Rytting Kaneryd under måndagens träning med det svenska fotbollslandslaget.
Johanna Rytting Kaneryd under måndagens träning med det svenska fotbollslandslaget. Bild: Jonas Ekströmer/TT

"Hon sätter skräck i sin motståndare"

Det var länge en fotbollskarriär överskuggad av skador och prestationsångest.
Nu är Johanna Rytting Kaneryd, 27, Sveriges hetaste spelare.
– Hon sätter skräck i sin motståndare, säger landslagskollegan Magdalena Eriksson om Chelseastjärnans form.

ANNONS

Den vindsnabba yttern med de kvicka dribblingsfötterna gjorde två av målen när de svenska fotbollsdamerna bortaslog Irland med 3–0 i EM-kvalet i fredags.

Det ligger i linje med den gångna säsongen i engelska ligamästaren Chelsea. Fyra mål och sex assist blev det till slut för Rytting Kaneryd i Super League – endast en spelare (Lauren Hemp, Manchester City) stod för fler framspelningar.

– Jag har utvecklat många delar i mitt spel, jag har blivit mer direkt, säger Rytting Kaneryd om sin andra säsong i England.

Spelade med Seger och Marta

Hon spelar gärna huvudrollen på nytt när Sverige och Irland möts igen på tisdagen, på Friends arena i Solna. Men att hon skulle bli en nyckelspelare i landslaget var inte självklart för några år sedan.

ANNONS

Som 14-åring flyttade hon till storsatsande Tyresö, med spelare som Marta och Caroline Seger i laget, och satt till och med på bänken i en Champions League-final. Men därefter stötte karriären på patrull i form av upprepade korsbandsskador och prestationsångest.

Det gör samtidigt att hon känner att peaken inte alls är nådd vid 27 års ålder.

– Jag missade en del av min karriär med skador och liknande så jag känner inte att jag är på min topp även om man kanske brukar vara det i den här åldern. Jag känner att jag bara blir bättre och bättre, säger Rytting Kaneryd.

"Kör!"

Den bilden delas av Magdalena Eriksson, Bayern München-backen som tidigare spelade med Rytting Kaneryd i Chelsea.

– Det är otroligt kul att se henne just nu. Man ser att hon är i ett flow, hon kör, hon har självförtroende. Hon sätter skräck i sin motståndare. Det hade i alla fall jag känt om jag hade mött henne i den form som hon är i. Allting går så otroligt snabbt, säger Eriksson.

– Hon har alltid haft den här nivån i sig men nu tycker jag att hon levererar konstant, hon har väldigt få svackor i matcherna och fortsätter våga hela tiden.

ANNONS

Just modet verkar vara en nyckel. Vikten av att kunna slå sin motståndare i en mot en-situationer har också varit något som Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tryckt på under flera år.

– När hon kommer in en sådan här samling så gör hon det med ett självförtroende. Så för mig handlar det bara om att säga ”Kör!”. I landslaget är det tillåtet att misslyckas, men det är mindre tillåtet att inte våga om man har sådana egenskaper, säger han.

Fakta: Johanna Rytting Kaneryd

Född: 12 februari 1997 (27 år).

Position: mittfältare/anfallare, främst till höger.

Klubb: Chelsea.

Tidigare klubbar: Forsby FF, Tyresö, Älta IF, Djurgården, Rosengård, Häcken.

A-Landskamper/mål: 43/5.

Meriter: VM-brons 2023, delad EM-trea 2022, två ligatitlar och en FA-cupseger med Chelsea, SM-guld med Rosengård, seger i svenska cupen med Häcken.

ANNONS