Svenska beachvolleybollherrarna Jonatan Hellvig och David Åhman, i gula linnen, flankerade av förbundskapten och tränare Rasmus Jonsson, vänster, och tränaren Anders Kristiansson, höger, på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild.
Svenska beachvolleybollherrarna Jonatan Hellvig och David Åhman, i gula linnen, flankerade av förbundskapten och tränare Rasmus Jonsson, vänster, och tränaren Anders Kristiansson, höger, på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hyllas av konkurrenterna inför OS: "Boklövsaktigt"

Norges OS-guldtränare jämför David Åhmans och Jonatan Hellvigs spelstil med Jan Boklövs V-stil.
Sveriges förbundskapten går längre än så.
– Svårighetsgraden är mycket, mycket högre än vad Boklöv gjorde, säger Rasmus Jonsson.

ANNONS

David Åhman och Jonatan Hellvig har dominerat på världstouren den här säsongen och är rankade som världsettor inför OS-beachvolleyn vid Eiffeltornet i Paris.

De 22-åriga mästerskapsdebutanterna har sedan tidiga tonåren drillats i en speciell spelstil under förbundskapten Rasmus Jonssons och tränare Anders Kristianssons ledning. På internet och sociala medier marknadsförs den som "Swedish jump set".

Svenskarna har en oförutsägbar taktik när de tar emot motståndarnas serve. De försöker ofta placera sin servemottagning nära nät för att möjliggöra en spike redan på andrabollen, vilket går emot den traditionella spelstilen med mottagning, upplägg och spike.

– Vi har kört det här i sju år och det är fortfarande inget lag som lyckats kopiera oss och vara i närheten av lika bra, säger Rasmus Jonsson.

ANNONS

Inför OS har Kåre Mol, tränare till regerande norska mästarparet Anders Mol och Christian Sørum, jämfört spelstilen med Jan Boklöv som revolutionerade backhoppningen med V-stilen i mitten av 1980-talet.

– Det är lite Boklövsaktigt. De har renodlat en stil. Jag tror inte att det blir mindre av det i framtiden, har han sagt till NTB.

Svenskarna ler när de får höra om jämförelsen.

"Aldrig testat det Boklöv gjorde"

– Det känns jättekul, så klart. Sedan vet jag inte om det är en lika drastisk förändring som Boklöv. När man säger så visar det verkligen att vi kommit med något nytt. Förmodligen kommer vi få beachvolleyn att ändras, säger Hellvig.

– Jag har aldrig testat det Boklöv gjorde så jag vet ju inte. Det var väl så att efter Boklöv så bytte alla direkt och körde V-stilen. Så är det inte direkt i beachvolley, säger Åhman.

"Har inte tänkt kopiera"

Rasmus Jonsson tycker att likheten mellan hans adepter och Boklöv är att båda revolutionerat sin idrott. Han menar däremot att Boklöv hade en säsong han var ledande innan andra backhoppare hade tagit efter V-stilen. Åhman/Hellvig är fortfarande de enda i världseliten som använder sig av sin stil.

– Svårighetsgraden på "Swedish jump set" är mycket, mycket högre än vad Boklöv gjorde. Det är jättemånga som vill härma oss men inte klarar av att göra det, säger han.

ANNONS

Kåre Mol håller med.

– Vi har inte tänkt att kopiera något av taktiken. Vi måste ha en mottaktik. De har tränat på det här sedan de var 13 år. Att förändra vår taktik är absolut aktuellt.

Svenske backhopparen Jan Boklöv var först med V-stilen. Arkivbild.
Svenske backhopparen Jan Boklöv var först med V-stilen. Arkivbild. Bild: LASSE HEDBERG / TT
Rasmus Jonsson menar att det Åhman och Hellvig gör på beachvolleyplanen är mycket svårare än det Boklöv gjorde i backhoppningsbacken. Arkivbild.
Rasmus Jonsson menar att det Åhman och Hellvig gör på beachvolleyplanen är mycket svårare än det Boklöv gjorde i backhoppningsbacken. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
David Åhman med en spike under OS-uppladdningen på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild.
David Åhman med en spike under OS-uppladdningen på Bosön utanför Stockholm. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Sverige i herrarnas OS-beachvolley

Gruppspel (pool A)

Lördag 27 juli: David Åhman/Jonatan Hellvig–Mark Nicolaidis/Izac Carracher, Australien (15.00).

Måndag 29 juli: Åhman/Hellvig–Cherif Younousse/Ahmed Tijan, Qatar (20.00).

Torsdag 1 augusti: Åhman/Hellvig–Samuele Cottafava/Paolo Nicolai, Italien (17.00).

De två bästa lagen i de sex grupperna (pool A–F) tar sig till åttondelsfinal tillsammans med de två bästa grupptreorna. Övriga fyra grupptreor kvalar om de sista två åttondelsfinalplatserna. Samtliga matcher spelas vid Eiffeltornet i Paris.

Åttondelsfinaler, 4–5 augusti

Kvartsfinaler, 6–7 augusti

Semifinaler, torsdag 8 augusti

Final och bronsmatch, lördag 10 augusti

ANNONS