Idrottshallar i Göteborg görs om till flyktingmottagning

Två idrottshallar i Göteborg ska från och med april användas för mottagande av flyktingar från Ukraina.
– Vi har försökt undvika det så långt det går, eftersom vi vet att det blir effekter, säger Anders Ramsby, ansvarig för Göteborgs stads initiala samordning av akutboende.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina ökar flyktingströmmarna i Europa. För att klara den akuta situationen i Sverige ålade länsstyrelsen i förra veckan landets kommuner att se över sin kapacitet av tillgängliga övernattningslokaler.

Västra Götalandsregionen ska tillhandahålla 4 000 platser, varav 1 000 direkt. Göteborgs stad åtog sig att lösa 300 av dessa och har hittills löst 270 – 70 i Sandåsskolan och 200 i Tofta äldreboende.

– Det är ju inte så att det står tomma fastigheter med inredda sängar att tas i bruk omedelbart. Vi gör vad vi kan, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör på stadsledningskontoret i Göteborgs stad med ansvar för den initiala samordningen av akutboende.

ANNONS

Kommunerna har därefter fått ännu ett uppdrag av länsstyrelsen. På onsdag ska Göteborgs stad redovisa ytterligare platser för ett eventuellt kommande flyktingmottagande.

Byggda för att klara övernattningar och brandskydd

I samråd med skolförvaltningen landade beslutet i två idrottshallar, kommunala Heidhallen och Lundenhallen.

– Vi har försökt undvika det så långt det går, eftersom vi vet att det blir effekter. Poängen med idrottshallarna är att många är byggda för att klara övernattningar och krav på brandskydd, säger Anders Ramsby.

Göteborgs stads plan är att respektive hall ska kunna härbärgera 120 personer och erbjuda dusch, kök och övernattningsmöjligheter.

Hur många flyktingar från Ukraina som sedan dyker upp är omöjligt att säga i dagsläget.

– Vi bygger våra analyser på Migrationsverkets siffror. Enligt dem ska 76 000 flyktingar komma till Sverige fram till sommaren. Dessa ska fördelas över Sverige, säger Anders Ramsby.

Idrottshallarna planerar att användas som omslussningsstationer, där människor stannar högst ett par dagar innan de får nya, mer permanenta boenden.

David Fagerberg är ordförande i BK Heid och har två perspektiv på situationen.

– Vi kommer bli erbjudna ersättningshallar i närområdet, bland annat Frölunda kulturhus. Som förening förstår vi att alla behöver göra uppoffringar. Oavsett vad vi gör är det inte i paritet med de uppoffringar de som kommer hit har fått göra. En inställd träning, tråkigt, visst – men det finns mycket värre saker. Vi måste dra vårt strå till stacken, säger David Fagerberg.

ANNONS

Heid har bra samtal med förvaltningen

Senast 3 april ska BK Heid lämna Heidhallen. Från och med 6 april ska den vara i ordning för flyktingmottagande. Lundenhallen ska vara redo från och med 1 april.

– Vi är beredda att åka till Frölunda kulturhus i stället. Jag hade haft en annan hållning om vi hade fått ställa in träningen. Vi har bra samtal med Idrott- och föreningsförvaltningen, säger David Fagerberg.

Tobias Gröndahl är enhetschef på idrott- och föreningsförvaltningen avseende föreningsstöd. Han förklarar att valet av idrottshallar är gjort utifrån bokningsläge, kommande evenemang, trygghetsaspekt, möjlighet till kollektivtrafik och skolverksamhet.

Fram tills idrottshallarna tas i bruk ska de utrustas med madrasser som hyrs av Gothia och Partille cup. En enhetschef är anställd för att lösa det praktiska. Det kan komma att bli aktuellt att personalsätta även boendena, meddelar enhetschefen.

LÄS MER:Per Johansson lämnar Ryssland: "Känner mig inte säker"

LÄS MER:Från fotbollsliv i Göteborg till kriget i Ukraina

LÄS MER:Så ser landslaget på att möta Ryssland i sommarens EM

ANNONS