Inför NBA-draften: ”Viktigaste dagen för svensk basket någonsin”

Sverige tar sikte mot NBA med två blivande stjärnor: Bobi Klintman och Pelle Larsson.
Deras närvaro i draften symboliserar inte bara svensk baskets resa mot världsscenen utan även hur världens bästa basketliga har internationaliserats ännu mer de senaste åren.

ANNONS
|

När NBA-draften går av stapeln natten till torsdag (02.00 svensk tid) kommer två svenska namn att lysa starkare än vanligt. Bobi Klintman, 21, och Pelle Larsson, 23, två unga talanger, står på tröskeln till världens mest prestigefyllda basketliga.

Bara två svenskar, Jonas Jerebko och Jeffery Taylor, har spelat i NBA någonsin i historien, och endast tre svenskar har tidigare draftats: Jerebko (val 39, 2009), Taylor (val 31, 2012) och Marcus Eriksson (val 50, 2015).

Jerebko spelade 635 matcher och Taylor spelade 132. Där tar det stopp, Eriksson spelade aldrig någon match.

Snart kan den listan fyllas på.

Klintman, från Malmö, är den som framför allt sticker ut och som spås bli Sveriges bästa basketspelare någonsin. Hans tid på Wake Forest har visat att han kan konkurrera på högsta nivå med sin användbara längd (208 centimeter lång) och kan samtidigt dribbla bollen som en guard, ett bra trepoängsskott och är stark såväl offensivt som defensivt.

ANNONS

Larsson, å andra sidan, har utmärkt sig som en skicklig guard med ett bra skott och spelförståelse under sin tid vid Arizona Wildcats. Båda spelarna har visat att de har vad som krävs för att lyckas i NBA.

Och stjärnorna verkar stå rätt, även om det är stenhård konkurrens, för de att kliva in i NBA just nu.

I paneler där experter och journalister publicerar sina tips inför draften, förutspås det att Klintman blir vald i slutet av första rundan, och Larsson i mitten/slutet av andra rundan.

Svensken kan bli historisk i NBA-draften

Det skulle i så fall innebära svensk baskethistoria dubbelt upp – första gången en svensk väljs i förstarundan och första gången två svenskar väljs i samma draft.

– Det är en av de viktigaste dagarna i svensk baskets historia någonsin, där två svenskar ska draftas i den ligan som är svårast att nå, säger Nick Rajacic, basketexpert på SVT.

– Basket är den sporten som växer mest i Sverige just nu, tajmingen med att dessa två svenskar kommer upp kunde inte varit bättre. De båda har en fantastisk förmåga att anpassa sig, båda är väldigt ”basketsmarta”.

Tror du att någon av svenskarna kan bli bättre än Jerebko?

– Alltså... Jerebko spelade tio år i NBA. Så rent spontant svarar jag nej, men varför inte? Det var inte många som trodde att Jerebko skulle spela tio år i NBA när han draftades i den andra rundan 2009, så man vet aldrig, säger han.

ANNONS

Det fanns planer på att Klintman skulle ha draftats redan den gångna sommaren. Men i sista stund drog den 21-årige Malmösonen sig ut och skrev i stället på för Cairns Taipans i Australien.

NBA mer internationell än någonsin

NBA meddelade förra året att rekordnivån på 125 internationella spelare från 40 olika länder fanns på första rundan, som är något lägre detta år men fortsatt en hög andel jämfört med tidigare.

De senaste åren har NBA sett en betydande ökning av internationella spelare, vilket har bidragit till ligans globalisering. De senaste fem åren har en spelare utanför USA vunnit MVP (NBA Most Valuable Player Award).

NBA har nu en hög andel internationella talanger som Luka Dončić (Slovenien) och Joel Embiid (Kamerun), tack vare ligans expanderade globala scoutingnätverk. Stjärnor som Giannis Antetokounmpo (Grekland) och Nikola Jokić (Serbien) har blivit MVP-vinnare och dominerat ligan, vilket ökar NBA:s attraktionskraft globalt.

Spelarna som förväntas gå som första– och andraval under onsdagens NBA-draft är Zaccharie Risacher och Alex Sarr, två 19-åringar från Frankrike. Risacher är en defensiv jätte som samtidigt är rörlig och har ett bra passningsspel. Sarr är också en välväxt herre (213 centimeter) som gjort en kometkarriär såhär långt.

Så går draften till – steg för steg

De tidigare åren har evenemanget genomförts under en kväll, men i år blir första gången som draften delas upp – första rundan (val 1-30) genomförs onsdagen 26 juni, och andra rundan (val 31-58) genomförs dagen efter, 27 juni. Båda rundorna hålls som vanligt i New York.

Såhär går draften till (i fyra steg):

Steg 1: Förberedelser

  1. Scoutingen: Lagen börjar med att scouta spelarna från college och internationella ligor. Scouting inkluderar att titta på matcher, analysera statistik och genomföra intervjuer.
  2. NBA Draft Combine: Ett årlig evenemang där utvalda spelare genomgår fysiska tester, medicinska undersökningar och spelar i träningsmatcher.
  3. Mock Drafts: Analysexperter och medier publicerar, mock drafts, analyser för att förutse hur draften kan utvecklas.

Steg 2: Lotteri

  1. Draft lottery: Draftlotteriet äger rum några veckor före draften och bestämmer ordningen för de första 14 valen. Lagen som inte nådde slutspelet får en chans att vinna högre val genom ett lotterisystem där de med sämre resultat har större chans att få ett högre draftval.

Steg 3: Draftdagen

  1. Första rundan: Den första rundan består av 30 val. Lagen har vanligtvis fem minuter på sig för att göra sitt val. Därefter annonsera valen och spelarna presenteras på scenen.
  2. Andra rundan: Även denna runda består av 30 val, men tiden för varje val är kortare (två minuter per val).

Steg 4: Efter draften

  1. Kontraktsförhandlingar: Beroende på i vilken runda en spelare draftas finns där ett förutbestämt kontrakt, de som är i första rundan är de bäst betalda spelarna och därefter går det ner procentuellt.
  2. Summer League: De draftade spelarna deltar i Summer League, där de spelar matcher för att visa upp sina färdigheter och börja anpassa sig till NBA-spelet.
  3. Integrering: Spelarna ansluter och börjar sin resa inom laget, deltar i träningar och förberedelser inför den kommande säsongen.

LÄS MER:TT:s morgon-pm onsdagen den 26 juni

LÄS MER:Guide: Edmonton kan fullborda historisk vändning

LÄS MER:Basketikonen död – pryder NBA-loggan

ANNONS