Inför OS: Skeptiker planerar synkroniserad bajsattack

En synkroniserad bajsattack i Seine har den senaste tiden lyfts fram i de franska medierna.
Franska OS-skeptiker hotar att göra nummer två rätt ner i vattnet för att demonstrera sitt missnöje över de 1,4 miljarder euro som lagts på att försöka göra Seine badbar.
Vattnet är fortfarande för smutsigt för att simma i – och IOK har ingen plan B för de simtävlingar som ska genomföras i floden under OS.

ANNONS
|

Det har varit en regnig vinter och vår i den franska huvudstaden. Även junihimlen är cementfärgad. “Herregud vad grått det är”, utbrister en amerikan framför OS-läktarna i Trocadero på pont d’Iéna, samtidigt som han höjer mobilkameran mot Eiffeltornet en liten bit bort.

Vattnet som krusar sig under bron är grågrönt och guppar fram föga inbjudande. Då och då åker en pråm eller båt förbi, lastade med byggmaterial eller turister på sightseeing.

Floden Seine i Paris.
Floden Seine i Paris. Bild: Cecilia Bäcklund

När OS drar igång är planen att flera av simtävlingarna ska genomföras i Seine, en kontroversiell fråga då vattnet är känt för att vara rejält smutsigt.

För att visa att floden är tillräckligt renad är det ett högt uppsatt gäng som lovat att doppa sig innan OS-invigningen. Bland dem återfinns Frankrikes president Emmanuel Macron, Paris borgmästare Anne Hidalgo, och IOK:s ordförande Thomas Bach.

ANNONS

I samband med borgmästarens och presidentens utannonserade dopp växte en annorlunda typ av protest fram på nätet.

Med hjälp av hashtaggen #jechierdanslaseine (översättning: jag bajsar i Seine) som först uppstod på X, och som senare följdes av en sajt med samma budskap, har motståndet mot OS i stort men framförallt mot det kostsamma projektet att göra Seine badbar, lyfts fram. Pengar kastas bokstavligen i floden, menar man.

– Miljoner och miljarder investeras i de olympiska spelen, samtidigt som alla offentliga tjänster, som kollektivtrafiken, försämras, och det är ohygieniskt med råttor överallt", säger sajtens anonyma skapare, till France 3.

"Det hade varit väldigt trevligt om det skulle gå att bada i Seine. Vissa varma sommarkvällar och dagar i Paris känns det väldigt lockande. Men jag hade inte känt mig redo att ta det doppet förrän det verkligen bevisats att vattnet är rent nog”, säger Sofia Kristensson och visar upp en meme som illustrerar vad som kan hända med den som badar i Parisfloden. (Anne Hidalgo är Paris borgmästare, reds anm.)
"Det hade varit väldigt trevligt om det skulle gå att bada i Seine. Vissa varma sommarkvällar och dagar i Paris känns det väldigt lockande. Men jag hade inte känt mig redo att ta det doppet förrän det verkligen bevisats att vattnet är rent nog”, säger Sofia Kristensson och visar upp en meme som illustrerar vad som kan hända med den som badar i Parisfloden. (Anne Hidalgo är Paris borgmästare, reds anm.) Bild: Cecilia Bäcklund

Svenska Sofia Kristensson, som bor i Paris, har stött på hashtaggen och protesterna.

– Jag har endast kommit i kontakt med detta genom sociala medier. I min umgängeskrets är det inget man pratar om. När man däremot generellt diskuterar Seine som en potentiell badplats så är det “nej”. Där vill man se tydliga bevis under flera års tid innan man är säker, åtminstone mina franska vänner.

”Jag skulle inte lita på det alls om det visar sig att vattnet är tillräckligt rent för att bada i det. Man har ju sett det gå dåligt flera gånger tidigare. Det är ju en flod så jag har svårt att förstå hur man ska få det att funka, det känns osannolikt”, säger Emma Söderqvist.
”Jag skulle inte lita på det alls om det visar sig att vattnet är tillräckligt rent för att bada i det. Man har ju sett det gå dåligt flera gånger tidigare. Det är ju en flod så jag har svårt att förstå hur man ska få det att funka, det känns osannolikt”, säger Emma Söderqvist. Bild: Cecilia Bäcklund

Svensk-franska Emma Söderqvist bor även hon i Paris, där många är irriterade över hur vardagslivet för invånarna påverkats i och med OS.

– Jag såg att folk tänkte bajsa i Seine i samband med att Macron ska simma. Det är ju absurt, men också komiskt någonstans. Det visar lite hur folk känner kring OS i allmänhet. Här i Paris har folk sett ganska negativt på det, enligt min uppfattning. Det har varit mycket fram och tillbaka med infrastrukturella frågor och jag tror inte att parisborna känner att det hanterats speciellt bra. Hashtaggen är väl ett sätt att visa sitt missnöje, säger hon.

ANNONS

Kompakt tystad mot kritiken från Paris

Projektet med att rena Seine kostar 1,4 miljard euro. Bland annat har man byggt en vattenreservoar på 50 000 kubikmeter som ska avlasta avloppsnätet. För regnet, och de stora mängder som kommit hittills i år, är ett av de största hoten mot vattenkvaliteten. När avloppssystemet inte hänger med åker nämligen innehållet från stadens toaletter rakt ut i floden.

Paris stad har inte velat kommentera hashtaggen i sig, men lokalpolitikern Fatoumata Koné, ordförande för Les Écologistes-gruppen i Paris kommunfullmäktige, säger till France 3:

– Om man tar den bokstavligt så är det ju extremt våldsamt då det har med avföring att göra. Som förtroendevald kan man också bli utmanad av graden av våld mot förtroendevalda och att länken mellan allmänheten och politikerna försvagas. Som skämt kan det få en att dra på munnen, men budskapet är synnerligen negativt.

Projektet med att rena Seine kostar 1,4 miljard euro.
Projektet med att rena Seine kostar 1,4 miljard euro. Bild: Cecilia Bäcklund

Borgmästaren Anne Hidalgo hade först planerat att ta sin simtur den 23 juni, men har skjutit upp badandet på grund av ett för smutsigt och för strömt vatten. Det senaste datumet som kommunicerats är efter någon gång strax efter nationaldagen den 14 juli.

Paris stad tar dagligen prover och publicerar regelbundet rapporter om vattenkvaliteten. Det som kontrolleras är mängden Escherichia coli (E. coli) och intestinala enterokocker, och än så länge ser det dystert ut. Under de första tio dagarna i juni var kvaliteten tillräckligt bra – en enda gång.

ANNONS
"Det är omöjligt att göra rent Seine. Du ser ju allt smuts i vattnet, att bada i det … Jag skulle aldrig våga. En gång var jag tvungen att hoppa i för att rädda en person som var på väg att drunkna. Räddningstjänsten kom direkt och tog med oss till sjukhuset för att ta prover så vi inte skulle bli sjuka. Lyckligtvis blev jag inte dålig”, säger Chérif Saidoun.
"Det är omöjligt att göra rent Seine. Du ser ju allt smuts i vattnet, att bada i det … Jag skulle aldrig våga. En gång var jag tvungen att hoppa i för att rädda en person som var på väg att drunkna. Räddningstjänsten kom direkt och tog med oss till sjukhuset för att ta prover så vi inte skulle bli sjuka. Lyckligtvis blev jag inte dålig”, säger Chérif Saidoun. Bild: Cecilia Bäcklund

Nedanför Eiffeltornet, strax intill kajkanten, räknar en stor digitalklocka ner till OS-invigningen. Strax intill står Chérif Saidoun och vaktar ingången till en av de många restaurangbåtarna. Han är säkerhetsansvarig och har sett både det ena och det andra under sin åtta år vid vattnet.

– För fyra dagar sedan fiskade vi upp ett lik här och för en månad sedan exploderade avloppsröret här bakom och allt rann ut i floden, säger han och pekar på den höga stenmuren som avgränsar kajen från gatan ovanför.

– Du ser alla båtarna här, i normala fall ska de tömma sina avlopp på speciella platser. Men många båtar har inte någon avloppskoppling, du kan tänka dig var de tömmer. Jag förstår de idrottare som är oroliga för att simma i floden. Enligt mig riskerar alla som hoppar i vattnet sin hälsa, fortsätter han.

Förbudet mot att bada i Seine infördes för 100 år sedan.
Förbudet mot att bada i Seine infördes för 100 år sedan. Bild: Cecilia Bäcklund

För farligt att doppa sig i floden Seine

Förbudet mot att bada i Seine infördes för 100 år sedan. Det ansågs helt enkelt vara för farligt att doppa sig i det smutsiga vattnet. De senaste åren har man gjort försök med badplatser i staden, men det har varit en svår kamp mot det orena vattenflödet.

Samtidigt har simtävlingar genomförts. I augusti 2023 var bakterienivåerna tillräckligt låga för att simetappen i ett triathlon kunde gå i floden – åtminstone några av de planerade dagarna, innan vattnet återigen blev en hälsorisk.

ANNONS

"Seine är inte gjord för att simma i, sa den olympiska mästaren i 10 kilometer öppet vatten, Ana Marcela Cunha, i mars när hon efterlyste en plan B, enligt La Liberation.

Men någon sådan plan finns inte. Istället har IOK meddelat att man kan vara något flexibel med datumen om det skulle regna mycket i samband med tävlingarna.

"Om de säger att det är rent så vill jag ändå verifiera det noga. Samtidigt går det ju att duscha efteråt, det är som när man badar i andra vattendrag. Man duschar av sig och man dricker ju inte vattnet”, säger François Berger.
"Om de säger att det är rent så vill jag ändå verifiera det noga. Samtidigt går det ju att duscha efteråt, det är som när man badar i andra vattendrag. Man duschar av sig och man dricker ju inte vattnet”, säger François Berger. Bild: Cecilia Bäcklund

Någon kilometer österut längs med Seine promenerar Francois Berger på den breda, grusbelagda gång- och cykelvägen. Han bor nära vattnet och skrattar roat när han får frågan om han uppmärksammat den omskrivna hashtaggen och problemen med vattenkvaliteten.

– Jag har läst om det. Det är helt klart folk som inte vill ha OS här i Paris, som väldigt motiverade sitter bakom sina skärmar för att utföra sin lilla fars. Det finns så många som är negativa och som gillar att klaga. Personligen hoppas jag att det kommer funka som det är tänkt med floden, säger han.

LÄS MER:Emil Bengtson kvalade in till OS – men får inte åka

LÄS MER:Khaddi Sagnia tar en paus

ANNONS