Ingemar Stenmark lockade storpublik – slog nytt årsbästa

Publiken trängdes på läktarna för att få en skymt av Ingemar Stenmark när han gjorde mästerskapspremiär i stavhopp.
Och där slog han till med nytt årsbästa.
– Jag tvekade länge på om jag skulle ställa upp, säger Ingemar Stenmark efter debuten.

ANNONS
|

På måndagen var det dags för Veteran-VM:s förmodligen största publikdragare, Ingemar Stenmark, att göra mästerskapspremiär i stavhopp.

Enligt arrangören hade 10 000 samlats på läktarna när herrarnas stavhopp i ålderskategori 65 år skulle avgöras – och publiken väntade ivrigt på att skidlegendaren skulle göra entré på mattan.

Trycket var inte högt bara på läktaren, antal anmälda i klassen var även dem så pass många att tävlingen fick avgöras i två grupper, varav Stenmark tävlade i A-finalen närmast publiken.

Solen sken över Stenmark när han tog en relativt kort ansats mot sin ingångshöjd på 2,70, vilket han klarade lekande lätt. Därmed hade han också tangerat sitt årsbästa på första försöket.

ANNONS

Därefter förlöpte tävlingen desto mer nervkittlande. På 2,85 rev Ingemar Stenmark två gånger men efter ett taktiksnack med stavhoppscoachen Jonas Asplund, och ett stavbyte, så klarade han till slut höjden på sista försöket.

En mer avslappnad Stenmark applåderade därefter fram sin amerikanska konkurrent Jeff Brower på samma höjd.

Nära personbästa

Sedan höjdes ribban till tre meter.

Stenmark kom nästan över på första försöket, men petade ner ribban med benen, vilket bemöttes av unison besvikelse från läktaren.

Men på andra försöket satte han även den höjden. Publiken dånade i extas och Stenmark bjöd på ett leende.

Högre än så blev det inte för Stenmark, som rev ut sig på 3.15.

Ingemar Stenmark har tränat stavhopp drygt ett år och sluthöjden på 3,00 meter på Slottsskogsvallen var också nytt årsbästa, på pappret.

Personbästa är enligt hopparen själv två centimeter högre. Men han är rätt så tillfreds med sin VM-insats ändå.

– Jag är jättenöjd, jag hade inga högre förväntningar, säger han.

Ingemar Stenmark lockade storpublik och slog årsbästa i Stavhopp under veteran-vm på Slottsskogsvallen.
Ingemar Stenmark lockade storpublik och slog årsbästa i Stavhopp under veteran-vm på Slottsskogsvallen. Bild: Jonas Lindstedt

Efteråt möttes Stenmark av publikens jubel och en anstormning av människor som ville ha både autografer och selfies med den store ikonen.

– Det är kul även om jag inte är en bra hoppare. Jag tvekade länge för att ställa upp, men tänkte sen att det kan vara bra. För om jag visar att jag vågar ställa upp kanske någon annan blir peppad och tänker: ”kan han kan jag också”, säger Ingemar Stenmark.

ANNONS

Resultatet räckte till en tiondeplats totalt för 68-åringen. Men om Ingemar Stenmark kommer att synas någon mer gång i tävlingssammanhang med staven i hand, återstår att se.

– Jag är inte så jättesugen på att tävla egentligen, jag tränar för att hålla kroppen i form. Är kroppen ok håller jag på några år till, säger han.

Vann tävlingen gjorde amerikanen Wendell Beck med höjden 3,70 meter.

LÄS MER:600 amerikaner tävlar i Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Mustafa Mohamed vann guld på Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Här är de äldsta som springer 100 meter i veteran-VM

ANNONS