Investmentbolag ska öka Blåvitts guldchans

ANNONS
|

Riskkapital var på IFK Göteborgs agenda redan under nittiotalet. Sedan dess har det gått väldigt långsamt. Nu är klubben redo och det kommande bolaget skiljer sig från de traditionella riskkapitalbolagen som finns i flera allsvenska klubbar.

- Hela spelartruppen ska vara involverad. Vi vill slippa tjat om att vissa spelare ska vara öronmärkta, som det har varit i en del andra svenska klubbar, säger ordförande Stig Lundström.

Förslaget ska fullständigt behandlas på klubbens styrelsemöte i slutet av juli. Men redan nu står det mesta klart, och skulle en spelare i prisklassen över Blåvitts egna kassa bli aktuell kan bolaget sjösättas direkt. Det handlar om en bred krets investerare, däribland säkerligen även företag, som går in med ett antal miljoner under några år. Pengar som föreningen fritt disponerar på vilka spelare de vill. Investerarna äger därmed inte spelarna utan får i stället under perioden tillbaka en viss procent på föreningens samtliga spelarförsäljningar.

ANNONS

- Vi har människor som vill se ett starkt IFK Göteborg, med mycket pengar och som har råd att förlora. Vill man ha avkastning finns det vettigare affärer att satsa i.

Vilka summor rör det sig om?

- Jag vill inte gå in på detaljer innan allt är förankrat i styrelsen. Men jag tror inte att det blir i den storleken som Öis nu fått in på en gång. Det ska vara tillräckligt mycket så att vi kan vara med och hugga ifall det dyker upp en intressant spelare, säger Stig Lundström.

Sportchef Håkan Mild har tidigare uttryckt sig negativt mot riskkapital.

- Det känns som ett lite konstigt sätt att jobba, som ekonomisk dopning. Tar man Helsingborg som hade 40 miljoner i skulder, så köper man spelare ändå. Man sanerar här ... men där borta, säger Håkan Mild och gestikulerar med sina händer.

Han gör det nästan på ett lite uppgivet sätt. Som om värderingar blåst bort helt från fotbollen.

- Vad som är rätt och fel kan inte jag svara på. Men det upplägget som vi har framför oss är bättre.

Finns det förebilder bland de europeiska klubbarna?

- Det finns det absolut. Som Barcelona, även om det handlar om en mycket mindre skala för oss. Det är en storklubb, men som alltid hittar egna talanger, som på nåt sätt fostras där.

ANNONS

Och det är egentligen där, i ungdomsakademin, som Blåvitt vill lägga grunden.

- IFK har alltid varit duktiga på att hitta unga talanger och måste absolut fortsätta med den biten, hitta långsiktig kontinuitet, få människor att finna lojalitet.

Är det ett problem i dag, med lojaliteten?

- Ja, det är ett problem. Kontinuiteten skulle också medföra attityd. Det finns vinnare. Sen kan man ha ett lag med bra spelare, som inte vunnit något. De lagen gör två, tre bra matcher. Sedan gör de två, tre mindre bra. Visst, man kan köpa ihop vinnare, som varit med och vunnit tidigare där de varit.

- Men det går att fostra det här. IFK:s U-trupp vann mycket förr, och A-laget vann mycket. Vinnarkänslan fanns där från grunden.

Håkan Mild tittar över sin axel där lagbilden från -87 års Uefacupfinal hänger inramad.

- Det är något som Djurgården fått in, vinnarinställningen. De var inte speciellt bättre än de andra topplagen förra säsongen, men de hade attityden. Och det om något ska berömmas.

För att behålla vinnarkänslan och behålla spelarna i laget, krävs det att ett par klubbar går före och inte accepterar att köpas upp av klubbar i Europa?

ANNONS

- MFF har visat det, ska du ha en spelare från MFF så kostar det. Man har ett ansvar för spelaren, men klubben är alltid viktigare än enskilda spelare. Spelarna måste också själva förstå sitt värde. Om Tottenham köper en spelare för tre miljoner så kan de sälja honom för 40 veckan efter, värdet stiger när han kommer dit. Och det värdet finns redan när Tottenham är intresserade, det måste spelarna förstå.

- Tålamodet är sämre i dag. De unga ska nå toppen direkt. De ska spela, de ska ha hög lön och de ser inte transportsträckan.

Investmentbolaget...

Allsvenska klubbar med riskkapitalbolag
Djurgården

AIK

Elfsborg

Malmö

Helsingborg

Örgryte

ANNONS