Börje Salming hyllades på Tidernas hockeygala

Börje Salming hyllades stort på Tidernas hockeygala. Förutom priser mottog legendaren stående ovationer och en särskild hyllning inför en gråtande publik i Avicii Arena.
– Börje hälsar att han älskar er alla, säger frun Pia Salming från scenen.

ANNONS
|

71-årige Börjes Salmings öde berör en hel hockeyvärld. NHL-legendaren meddelade i augusti att han drabbats av ALS – och förra veckab var han i sin förra hemstad Toronto och hyllades av sin tidigare klubb Toronto Maple Leafs och lagets supportrar.

När Svenska ishockeyförbundet firade 100 år hölls Tidernas hockeygala i Avicii Arena – och när den tv-sända delen av galan inleddes fick Salming, som följde galan från särskild en loge i arenan, stående ovationer av publik och stjärnor på galan.

– Att få se honom ta emot de här hyllningarna, det är helt fantastiskt att se. Jag såg hyllningarna i Kanada förra helgen också – och även om det är väldigt tragiskt så känns det också fint på något sätt att få se honom bli hyllad. Han är ju med i huvudet och du ser att han blir väldigt känslomässig. Det är förståeligt efter allt han har gjort – och det är fint att han kan vara med här, säger Nicklas Lidström, som själv prisades som tidernas bäste spelare.

ANNONS

Henrik Lundqvist, som valdes till tidernas målvakt, lägger till:

– Det var känslosamt, det var det. Jag tror det är svårt för någon att ens sätta sig in i hur det är med ALS förrän du verkligen är nära det. Det är tufft, men fint också på många sätt ...

Peter Forsberg, tidernas forward, fortsätter:

– Börje har betytt jättemycket. Jag har ändå spelat där borta och har pratat med många och förstått hur populär han verkligen har varit i Toronto. När du tittar på bilder från den tiden så fattar du varför – för Börje var all in hela tiden! Han var bland de första svenskarna som bara sket i vad alla kanadicker gjorde. Han bara körde vidare. Han hade ett hjärta utöver det vanliga och är värd all uppmärksamhet han fick i dag.

Salming tog plats i tidernas All star-lag och fick senare under kvällen ta emot NHL:s hederspris på galan.

NHL hade en representant på galan, ligans vice kommissionär Bill Daly – och delade ut priset till Börje Salming, den förste svensk som valdes in Hockey Hall of Fame redan 1996. Han spelade bland annat 16 raka säsonger i Toronto Maple Leafs.

ANNONS

Salming leddes, till stående ovationer och tårar bland publiken, in på scen tillsammans med sin familj för att motta priset.

– Först och främst vill Börje tacka för det här priset från NHL. Det är en stor ära för honom. Hans passion för sporten hoppas vi kan fortsätta inspirera framför allt ungdomar, säger frun Pia Salming.

Hon fortsätter.

– Sen vill vi, hela familjen, tacka för all den värme och kärlek som hela svenska folket och Kanada har givit oss den här tiden som varit så svårt. Börje hälsar att han älskar er alla.

Brodern Stig: ”Det finaste minnet jag har”

När Börje Salming fick stående ovationer i Toronto inför Canada Cup 1976 utsågs också till Tidernas ögonblick på galan.

Brodern Stig Salming i SVT:s sändning om ovationerna i Toronto:

– Jag hade äran att få vara med i laget som skulle spela den där kvällen och sitter i båset och ser vad som sker. Börje börjar åka runt på blålinjen och alla reser sig upp inne i hallen. Jag ska in nästa byte och håller på att storlipa. Jag tittar i golvet och måste koncentrera mig för att inte bryta ihop. Det var så mäktigt, så det är det finaste minnet jag har av alla grejer.

ANNONS

Den senaste tiden har Börje Salming synts i tidningar, varit i Toronto och hyllats och nu huvudperson på galan i Avicii Arena. Efter galan meddelade hustrun Pia Salming att det kan har varit det sista vi sett av legendaren.

– Vi kommer stänga dörren till yttre världen från och med i dag. Nu räcker det. Vi är glada och tacksamma och vi värms av kärleken vi får från hela Sverige, vi får brev skickade till oss av folk som är helt fantastiska och jag är supertacksam för det. Men nu känner jag att nu behöver vi lite lugn och ro och bara ta en dag i taget och känna av och det är Börje som bestämmer, säger hon till SVT.

Se bilder från Tidernas hockeygala:

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: Två SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star-lag. Uttagen i Canada Cups All Star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star-lag.

(TT)

LÄS MER:Minnet av Börjes kväll kommer att vara för evigt

LÄS MER:Se stjärnorna på Tidernas hockeygala

ANNONS