Frölunda körde över SDHL-rivalen Linköping HC

Här kommer ett styrkebesked: Frölunda körde framtida SDHL-rivalen Linköping HC med 5-0 efter islossning i tredje perioden.
– Det känns jättebra att truppen har kommit ihop såpass bra, säger tränare Erika Holst.

|

För första gången i föreningens historia stundar en säsong där Frölunda har två lag som ska spela i den högsta serien. Därmed var det även historisk Frölundadag som ägde rum i Åby ishall under lördagen.

Först ut att spela var damerna som bekant joggade sig igenom fjolårssäsongen i NDHL när en plats i SDHL, damernas högsta serie, skulle säkras.

– Det är extra kul med en sån här supporterdag och att det har kommit så mycket folk hit för att se oss, säger lagkapten Hanna Olsson.

Motståndet stod nästa säsongs serierival Linköping för och det märktes att svårighetsgraden hade höjts några snäpp för Hanna Olsson och hennes Frölunda.

För även om lagkaptenen tidigt hade ett ypperligt läge att ge hemmalaget ledningen, så var det trots allt Linköping, som endast hade tre kedjor mönstrade, som hade merparten av spelet.

– Jag tycker inte vi kommer in så som vi vill i den första perioden, jag tycker vi är på hälarna, säger lagkapten Hanna Olsson.

Olsson får medhåll från sin tränare, Erika Holst, som dock inte är förvånad över att det helt plötsligt var mycket tuffare ute på isen.

– Vi vet om att det inte bara är ett steg från NDHL till SDHL, det är enorma steg. Så vi är förbereda på att det kommer vara tufft varje vecka. Men det är så man vill ha det, säger Holst.

Frölundas kanadensiska målvakt Stephanie Neatby hade under förra säsongen problem med att hålla sig aktiverad under matcherna – eftersom motståndarna knappt fick låna pucken.

Så var inte fallet under lördagsförmiddagen.

Neatbys lagkamrater hade förtvivlat svårt att få ut pucken ur egen zon i den första perioden och hon tvingades stundtals stå på huvudet för att hålla pucken ur mål.

– Vi är inte först på varken de första eller andra puckarna, så nej jag är inte alls nöjd. Neatby är dock fantastiskt bra i mål, säger Olsson.

Linköpingpress – men Frölundamål

Det såg inte särskilt mycket bättre ut för Frölundas del under de inledande minuterna av den andra perioden. Men efter en ojust tackling av Josephine Asperup fick Frölundas chansen i powerplay – där den norska målsprutan Andrea Dalen var centimeter från att ge hemmalaget ledningen, men träffade målramen.

Dalen lyckades dock lösa ett mål inte långt efter ramträffen genom att lyckas hitta fram till Ebba Strandberg som lämnade sin backposition och kom fri med målvakten.

Frölundabacken kunde då, kyligt, placera pucken mellan benen på Selma Luggin i Linköpingsmålet och ge hemmalaget ledningen.

Gästerna hade senare sina lägen, dels via powerplay, men Frölunda var effektiva. Slarv i egen zon av Linköping ledde till ett tre mot noll läge där den 22-årige stjärnvärvningen Emilia Vesa spelade fram Felizia Wikner-Zienkiewicz som överlistade Luggin och satte 2-0.

Felizia Wikner Zienkiewicz.
Felizia Wikner Zienkiewicz. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Frölunda utökade – igen

I den tredje perioden blev det till slut islossning för Frölunda som kunde köra över Linköping – som däremot, återigen, inledde starkt och hade press på hemmalaget.

Efter knappt halva perioden spelad snappade Andrea Dalen upp en puck bakom mål och, på backhand, utöka till 3-0 via köksvägen.

Inte långt därefter fick även Sarah-Ève Coutu-Godbout pricka mål och av bara farten kom även 5-0 från Jennifer Carlssons klubba. Vilket blev det sista målet i lördagskrossen.

– Det är skönt att få börja de officiella träningsmatcherna med en seger såklart, framför allt under en Frölundadag med alla supportrar på plats, säger Erika Holst efter matchen.

5-0 mot en framtida SDHL-rival, vad säger det om ditt lag?

– Det känns som att vi har en bra motor i laget. Nu är det fortfarande tidigt på säsongen, men jag tycker att det känns jättebra att truppen har kommit ihop såpass bra – det är ändå sju spelare som är nya, så det känns som att vi är på ett bra ställe.