Frölunda Europamästare efter förlängningsdrama

CHL-finalen blev en riktig nagelbitare. Men till slut kunde Frölunda, efter sanslös dramatik och förlängningsavgörande, spela hem Europa-titeln för andra året i rad. Nicklas Lasu blev stor matchhjälte.

|

Inför en kokande publik, där Sparta Prags många tillresta supportrar och hemmafansen tillsammans skapade en magisk stämning i Frölundaborg, satte båda lagen högsta fart direkt i CHL-finalen. Allra bäst öppnade tjeckerna. Efter en kavalkad av skott fick Johan Gustafsson i Frölunda-målet ge vika när Lukas Cingel från nära håll satte pucken i nät redan efter två minuter och 30 sekunder. Det blev starten på en period som hade nästan allt.

Efter mardrömsöppningen kom Frölunda tillbaka starkt. Och när hemmalaget fick chansen att spela fem mot fyra prickade formtoppade Casey Wellman in utjämningen. Och fler möjligheter i powerplay skulle det bli för Frölunda. Patrik Carlsson fick en slashing över halsen och tvingades utgå. Påföljden för den skyldige, Miroslav Forman, blev fem minuters utvisning och matchstraff.

Det numerära överläget inleddes dock med tjeckiskt kontringsmål från Petr Vrna, sedan Frölunda slarvat i offensiv zon. Men Indianerna lät sig inte nedslås och fortsatte att pressa tillbaka Sparta Prag i det långa numerära överläget. Och snart hade Joel Lundqvist via en styrning på ett Henrik Tömmernes-skott skickat in 2-2.

– Vi får mycket skott i powerplay, så det är bara att peppra på, summerade 2-2-målskytten Joel Lundqvist matchens första 20 minuter när han intervjuades av SVT.

Mittakten inleddes med ett numerärt överläge för Sparta Prag, som satte göteborgarna under viss press - men efter att ha klarat av den prövningen tog de regerande mästarna över tillställningen igen. Och än en gång skulle det bli utdelning med en man mer på isen.

I samband med en avvaktande utvisning på en Sparta-spelare satte Frölunda in en ordentlig press som avslutades med att Casey Wellman bröt sig in framför mål och sprätte upp 3-2 i nättaket bakom Tomas Pöpperle. Det innebar ledning för Frölunda, där Johan Sundström fick utgå skadad i den andra perioden, inför avslutningen.

Men Sparta hade inte gett upp. I tredje perioden var det bortalaget som tog tillbaka kommandot och efter flera öppna chanser kunde man med en styrning från Lukas Klimek utjämna finalen till 3-3. Eter kvitteringen var gästerna sedan flera gånger nära att hitta nätet igen, men en rad vassa parader från Johan Gustafsson räddade Frölunda kvar i matchen. Och efter full tid var det helt jämnt på resultattavlan.

Förlängningen han dock knappt börja innan det avgjordes. Nicklas Lasu höll sig framme framför mål redan efter 1.27 och rakade in 4-3. Vilt jubel bland hemmafansen och andra raka CHL-titeln till Frölunda.