Andreas Borgman hade poäng i sex raka matcher. Frölunda HC hade sex raka segrar i SHL – och sex raka vinster mot just Färjestad BK.

|

Mindre än ett dygn före rivalmötet mellan Färjestad och Frölunda så skickade den värmländska klubben ut ett pressmeddelande.

Budskapet var enkelt efter den senaste tidens formkurva:

Coachen Johan Pennerborn hade sparkats – och Tomas Mitell tog över med omedelbar verkan.

Och ett antal timmar senare hade han lyckats gjuta mod i sina spelare – som kom ut riktigt hungriga i Löfbergs Arena. Gustav Rydahl och hans gäng tacklade, crosscheckade och körde riktigt hårt fysiskt spel mot Frölunda i den första perioden.

Och när Simon Edvinsson skickade pucken över sargen, visades ut för spelfördröjande moment … ja, då hittade också FBK målet.

Daniel Viksten prickade nät bakom Matt Tomkins med hjälp av både tur och teknisk briljans.

I slutet av perioden så crosscheckade dock Gustav Rydahl i ryggen på Frölundas amerikanske skyttekung Ryan Lasch vid en, två, tre och fyra (!) tillfällen.

Till slut hittade gröna domarduon Johan Nordlöf och Daniel Eriksson pipan – och skickade ut Rydahl på två minuter.

Och att ge numerärt överläge till Frölunda har ju straffat sig på senaste tiden.

Men inte denna gång.

Frölunda spelade dock vasst i vissa byten under den andra perioden, fick press mot unge målvakten Dennis Hildeby i Färjestads kasse.

– När vi får stoppen och lite längre anfall, då skapar vi också chanser och gör det bra, analyserar OS-spelaren Max Friberg.

Men den nya Eskilstuna-killen i Färjestads kasse räddade chans efter chans – och i slutet av perioden var det istället hemmalaget som kunde öka på.

Linus Johansson fick stå ostörd framför mål och raka in 2–0 bakom Matt Tomkins, när Frölundas back Mattias Norlinder inte orkade med att flytta på FBK-anfallaren.

Andreas Borgman – som innan besöket i Karlstad gjort poäng i sex raka matcher – hann också med att reta upp Färjestads spelare är han satte in en sen tackling på stjärnan Joakim Nygård.

Efter det var Borgman utsatt för både gliringar och rapp.

– Det är kul att de fokuserar på nåt annat, hela jävla laget. Jag vill spela hårt. Så låt de komma, det är bara kul, säger Frölunda-backen i C More.

Men i den tredje perioden hann det bara gå 54 sekunder innan Matt Tomkins fick se pucken i nät bakom sig igen. Marcus Nilsson fick till ett skott utifrån – som letade sig in högt i nätet.

3–0 på mediekuben i Löfbergs Arena och samtidigt tre sviter som bröts.

Frölunda hade ju sex raka segrar i SHL och sex raka vinster mot just Färjestad. Och Borgman hade poäng i sex raka matcher …

– De är välförtjänta av segern. De rullar ganska bra på oss, får långa anfall på oss och vi är ganska sega. Det var lite upp och ner. Mittzonen var svårare att ta sig igenom än vad den brukar vara. Vi spelade lite för svårt där, säger Max Friberg.

Frölundas poängkung Ryan Lasch gick också poänglös från matchen – och får fortsätta jaga assistrekordet redan under söndagen – när Örebro väntar i Behrn Arena.

Amerikanen står ju på 44 assist efter 41 spelade matcher och har elva matcher på sig att komma förbi de 51 passningspoäng som Bud Holloway ordnade i Skellefteå AIK under säsongen 2012-2013.

Örebro vann också lördagens kamp över Växjö Lakers med klara 6–2.