Kevin Lindskoug kom ut som trans i en stor intervju med Aftonbladet. Här under en match för Björklöven 2015.
Kevin Lindskoug kom ut som trans i en stor intervju med Aftonbladet. Här under en match för Björklöven 2015. Bild: JOHAN LÖF

Ishockeyspelaren Kevin Lindskoug om att komma ut som trans

Den tidigare hockeymålvakten Kevin Lindskoug, 32, valde i helgen i en stor intervju med Aftonbladet att komma ut som crossdresser.
I GP:s nya hockeypodd Klubbland garanterar han att det finns många spelare som inte är heterosexuella, men som inte vågar berätta om det.
– Det är självklart, varför skulle det bara vara heterosexuella män som spelar ishockey? Det är helt orimligt, säger han i podden.

ANNONS

Det var i helgen som den tidigare hockeymålvakten Kevin Lindskoug i en stor intervju med Aftonbladet valde att berätta för allmänheten om att komma ut som trans och berättade att han vill se feminin ut genom att sminka sig och klä sig i kvinnokläder.

Utifrån kan det verka som en stor sak att berätta om det för Sveriges största tidning, men inte för Kevin Lindskoug, berättar han i GP:s hockeypodd Klubbland.

– Det kändes naturligt, precis som att du går till jobbet. Jag är ganska van vid att göra det, eftersom det inte är första gången jag gör det. Det kändes inte så farligt att göra det. Det är inte så att jag kommer ut där och då utan att jag har varit på stan, på barer och festat ute, säger han i podden.

ANNONS

Vill få till en förändring

I lördags publicerades artikeln och reaktionerna har varit stora i hockeyvärlden och många har kommit ut och hyllat Lindskoug, bland annat från profiler som Tommy Salo och Jonathan Hedström.

– Det har varit mycket bra reaktioner såklart. Det är väldigt behövligt om man ska försöka göra någon förändring inom en hockeykultur som är satt sen långt tillbaka och svår att ta sig in i och göra förändringar i. Det är klart att det är superviktigt att det är många som är på samma sida, säger han.

Han menar att han inte berättade om det för sin egen skull utan just för att få till en förändring.

– Jag tänkte och var frustrerad över att det inte fanns någon förebild eller någon som har gjort något liknande eller någon att vända sig till. Finns det ens någon som identifierar sig som identifierar sig som HBTQ i Hockeysverige? Jag tror inte det.

Under lördagen när artikeln publicerades var det många känslor som kom ikapp honom.

– Telefonen ringde ganska mycket och jag försökte lägga ifrån mig telefonen och sova. Det var lite överväldigande just då, säger han.

”Jag kan lova och garantera att det finns många”

När han berättade för sina vänner om att han skulle göra intervjun och att det skulle handla om att han är trans, blev de förvånade, att det inte förstod att det skulle vara en så stor grej i hockeyvärlden.

ANNONS

– Så fort man ställer det i relation till hockeyn så blir det en helt annan grej. Det finns väl ingen transperson inom hockeyn ens, säger han.

– Bara det att det här blir en så stor grej är ett bevis på att det behöver förändras. Det ska inte behöva vara en så stor grej.

Tror du att det finns fler, likt dig, som bär på en hemlighet som de inte vågar gå ut med på grund av hockeyns heteronormativa kultur?

– Jag kan lova dig och garantera dig att det finns många. Det är självklart, varför skulle det bara vara heterosexuella män som spelar ishockey? Det är helt orimligt. Det är för att det är en kultur som folk inte väljer att prata öppet om det. Det finns till hundra procent.

Lyssna på hela intervjun i GP:s nya hockeypodd Klubbland.

LÄS MER:Roger Rönnberg om hårda konkurrensen för Frölundas backar

LÄS MER:Frölunda hyllar stjärnvärvningen Elisa Holopainen

LÄS MER:Lucas Raymonds väntan på superkontrakt – kvar i Sverige

ANNONS