Frölunda U10-spelare jublar efter ett mål i fjolårets GP-Pucken.
Frölunda U10-spelare jublar efter ett mål i fjolårets GP-Pucken. Bild: MATHIAS BERGELD

Finaler i GP-pucken – resultaten oviktiga för Frölunda HC

Två ålderskullar från Frölunda HC har tagit sig till final i ungdomsturneringen GP-pucken, men ungdomsansvarige Daniel Eriksson är dock tydlig med att breddverksamheten inte drivs av resultat.
– Alla ska få spela och delta. Ingen spelare ska få ha en etikett på sig.

ANNONS
|

Samtidigt som herrlaget närmar sig slutspurten av SHL så ska två av Frölundas ungdomslag spela finaler i GP-pucken på lördag.

För herrlaget handlar allting i detta skede om resultat och poäng. I U12 och U13 kunde de två sakerna inte betyda mindre, trots att lagen tagit sig hela vägen till final i turneringen.

– Det handlar om att lära sig tävla. Ingen utvecklas av att vinna eller förlora med tio mål. Det viktiga är att de får spela jämna matcher och utveckla en tävlingsinstinkt och tävlingsnerv, säger Daniel Eriksson, ungdomsansvarig i Frölunda HC.

Daniel Eriksson har haft rollen som ungdomsansvarig sedan fyra år tillbaka. Innan dess har han arbetat i flera år som ungdomsledare. Han berättar om föreningens tankesätt och vad Frölunda förväntar sig av sina ledare.

ANNONS

– Vi har ett styrdokument där det står väldigt tydligt hur ledare ska agera i alla situationer. Det handlar om att ta hand om barnen i verksamheten så att de vill och kan fortsätta så länge som möjligt. Det finns alltid de som blir duktiga men bredden måste med hela vägen.

– Alla ska få spela och delta. Ingen spelare ska få ha en etikett på sig och känna att de är bättre eller sämre än någon annan.

Ändrat formatet

Formatet för turneringen ändrades inför 2018. Istället för ett enda slutspel får alla spela vidare efter de första gruppspelen. Inget lag ska tvingas åka hem eller se på från läktaren. Enligt Göteborg Ishockeyförbunds Patrik Norrman, som även är cupgeneral för GP-pucken, är beslutet ett steg i riktning mot ett mindre resultatorienterat ungdomsidrottande.

– Många föreningar har gjort det fantastiskt bra och arbetar utifrån sunda värderingar. Använder man två lag i samma årskull så försöker man skapa två jämnbra lag istället för att vilja vinna till varje pris.

– Vi tittar på alla föreningar och Frölunda är ett bra exempel. De har många lag med och tänker till i uttagningar.

Sedan 2018 delas inte individuella priser ut längre i GP-pucken. Patrik Norrman menar att det är för att att lag och spelare inte ska bli för individuellt styrda.

ANNONS

– Vi ville sudda bort det. De kommer tävla om skytteligor och poängligor när de kommer upp i åldrarna. Skulle vi gå in i tioårsåldern och räkna poäng så sänder vi fel signaler. Det är bättre att lägga energin på utveckling istället för att kora en eller två av 2000 spelare.

Både förbundets Patrik Norrman och Frölundas Daniel Eriksson är ense om vad ishockey ska handla om i lägre åldrar.

– Ishockey är en lagsport och kollektivet är det viktiga, säger Patrik Norrman.

– Det är roliga dagar. Barnen ser fram emot att spela en final. Det är inte alla som får göra det, säger Daniel Eriksson.

ANNONS