Nicklas Lasu avslöjar: Var nära att springa in på Gamla Ullevi

Nicklas Lasu var en hårsmån från att vara delaktig i vad som blev en av Göteborgsidrottens största skandaler – men ändrade sig i sista sekund.
I Frölundas jubileumsbok avslöjar Frölundaveteranen hur nära det var att han, likt lagkamrat Mats Rosseli Olsen, stormade Gamla Ullevis gräsmatta under skandalmötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF 2016.
– Vi frågade vakten om vi ska gå ut och visa bucklan, berättar han i GP:s hockeypodd Klubbland.

ANNONS
|

De flesta idrottsintresserade känner till historien vid det här laget: En matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF, 2016, på Gamla Ullevi fick brytas efter att en banger hade kastats in och landat vid Tobias Sanas fötter.

Stjärnan, som då spelade i Malmö, svarade därefter med att kasta en hörnflagga upp mot läktaren.

På plats under matchen fanns stora delar av Frölundas trupp, som var mitt i ett guldfirande och vid ett svagt ögonblick valde lagets norske forward Mats Rosseli Olsen att springa in på planen för att skjuta bollen i mål.

Med allt detta blev matchen en av de största idrottsskandalerna i Göteborg. Matchen spelades aldrig klart och Frölunda tvingades ta avstånd från Rosseli Olsens agerande.

ANNONS

– Jag är medveten om att jag kommer att bli avstängd från Gamla Ullevi och kommer på alla andra sätt att ta fullt ansvar för det inträffade, sa Rosseli Olsen själv i ett uttalande dagen efter händelsen.

Nu, åtta år senare, visar det sig dock att han egentligen inte skulle varit ensam ute på planen. I Frölundas jubileumsbok som släpps under Bokmässan kommer det fram att Nicklas Lasu också skulle följt med ut.

Frölundaveteranen gästar GP:s hockeypodd Klubbland och berättar om händelsen och hur han satt på räcket, redo att springa in.

– Det stämmer! Det var ju ett avbrott, som var långt, och då frågar vi vakten om vi ska gå ut och visa bucklan (SM-pokalen), säger han.

Ni kände av rummet?

– Inte direkt, svarar Lasu och fortsätter:

– Då sitter jag och ”Rosse” där, med varsitt ben in mot planen.

Frölundas Nicklas Lasu direkt efter SM-guldet 2016.
Frölundas Nicklas Lasu direkt efter SM-guldet 2016. Bild: JOEL MARKLUND

Lasu berättar att han och Rosseli Olsen frågar vakterna vilket straff de skulle få om de skulle springa in på planen för att sparka bollen i mål. De får till svar att de kommer bli avstängda och tvingas böta.

– Då tittar jag upp på resterande laget och kollar vad de gör och hör ”Rosse” säga ”Jag gör det!”.

ANNONS

Nicklas Lasu tar ny fart:

– När jag tittar på honom ser jag att han är tio meter inne på gräsmattan, men det är ingen som kommer ikapp honom för han är så snabb. Då tog jag över mitt ben igen, på rätt sida.

Mats Rosseli Olsen dömdes till böter på strax över 40 000 kronor och fick tillträdesförbud på svenska fotbollsarenor under ett års tid.

Hör hela historien, där Lasu även berättar att han fick en utskällning av Joel Lundqvist, och mycket annat i senaste avsnittet av Klubbland.

LÄS MER:Hasas mardröm: ”Fan, jag är ju blind ...”

LÄS MER:Fem punkter från Frölundas förlust mot Rögle

LÄS MER:Rönnberg irriterad efter Frölundas förlust mot Rögle

ANNONS