Så ska Frölunda sno SM-guldet från Luleå

Luleå har inte bara vunnit på SM-guldet.
De har lagt beslag på det och låst in i ett bergsmassiv uppe i Norrbotten.
Men nu ska de utmanas på riktigt, det är i alla fall Frölundas plan.
– Jag vet vilka spelare vi har, det är världsklass på många av dem, säger Michelle Karvinen.

ANNONS

Det kan vara lätt att glömma hur kort tid Frölundas damlag har funnits när man tar del av vad experterna säger inför SDHL-premiären.

Klubben som endast har två säsonger, varav en i högstaligan, under bältet har helt plötsligt seglat upp som en guldkandidat – enligt vissa favorit.

– Jag tycker att det är kul att det snackas om Frölunda, jag älskar ju det. Det får det gärna göra utifrån, men sen har vi vår egna process och vår resa att göra med fokus dag för dag, säger tränare Erika Holst nöjt.

Hanna Olsson är inne på samma spår och pekar på kontrasterna jämfört med förra säsongen, då ett säkrat kontrakt mer eller mindre var godkänt.

ANNONS

Även om man siktade högre än så.

– Den här säsongen går vi in med en annan press utifrån. Vi får se det som något positivt, vi får pressen av en anledning. Vi gör något bra och det sprider sig. Så det är en spännande säsong som väntar, säger hon.

Frölundakaptenen Hanna Olsson gillar pressen som hennes lag har fått.
Frölundakaptenen Hanna Olsson gillar pressen som hennes lag har fått. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Michelle Karvinen om stjärnvärvningarna

När man kollar på vad Kim Martin Hasson, sportchef, har sysslat med under vår och sommar så är det inte svårt att se hur många helt plötsligt intalar sig att Frölunda ska kunna bli det andra blott laget sedan 2016 att sno SM-guldet från Luleå.

Den så otroligt viktiga stommen beståendes av stjärntrion Michelle Karvinen, Andrea Dalen och Hanna Olsson, förstemålvakten Stephanie Neatby och flera lovande talanger är kvar – samtidigt ytterligare stjärnor har plockats in.

Landslagsbackarna Sanni Rantala, Paula Bergström och Nathalie Lidman samt poängsprutan Elisa Holopainen är några av de tunga värvningarna som har gjorts.

– Jag vet vilka spelare vi har, det är världsklass på många av dem, säger Michelle Karvinen.

Erika Holst tar vid:

– Jag är väldigt nöjd med den truppen vi har, jag tycker att det är bra hockeyspelare, karaktärer och ledare som har kommit in. Så det kommer vara fler som driver laget framåt, sen har vi inte spelat så jättemycket och vi behöver få det att sitta så vi spelar tillsammans.

ANNONS

Ett problem som Frölunda hade under fjolårssäsongen var pucktappen, inte minst när laget skulle lämna egen zon. I slutspelet hamnade man inte sällan i problem på grund av att backarna hade svårt att sätta igång spelet från egen zon.

Detta har lett till att man nu har plockat in fem nya backar, merparten av dem av landslagskaliber.

– Jag tycker att vi har spelarmaterialet för att kunna spela mer med pucken. Det är vad vi fokuserar mest på, att äga pucken och spela tillsammans med den, säger Erika Holst.

Finns det en utmaning i att ta in så många spelare på ett bräde?

– Så är det, men sen är fördelen att ganska många av dem kom redan i april. Så jag tycker att det har gått ganska snabbt att få ihop gruppen. Sen måste vi hitta vilka linor som funkar, men det är ju den roliga biten som börjar nu när vi behöver vinna matcher.

Frölundas plan: Fler som producerar

Om nu allt stämmer så har Frölunda en trupp som på riktigt kan utmana ett Luleå som har vunnit sju av de åtta senaste SM-gulden. En viktig del i detta: Ha fler än Karvinen, Olsson och Dalen som kan producera.

ANNONS

– Det har hängt lite på dem, även om det inte har varit uttalat, och då andra har ibland väntat lite grann. Så det ska bli superspännande att se vad (Elisa) Holopainen kommer in med och hur (Emilia) Vesa spelar när hon har varit här i ett år.

34-årige Karvinen som vann den interna poängligan med 16 poängs marginal klagar inte.

– Det är klart att det blir mycket lättare när vi är fler som kan dra framåt, framför allt är det spelare som har så hög kvalité. Så jag hoppas att det blir väldigt fin hockey.

Så ska Luleå besegras

Förra säsongen tog slut i en semifinal där Luleå vann med tre raka matcher. Det var inte mycket att orda om. Nu har Frölunda tagit lärdom av den serien och ska använda förlusten för att välta giganten från Norrbotten.

– Jag tror det var jättebra att vi fick de matcherna. Många av våra spelare har spelat i SDHL innan, men våra juniorer fick komma upp och se vad det handlar om i slutspel, mot det bästa laget.

Hanna Olsson tycker sig se hennes kära Frölunda börja inte formen av ett guldlag.

– Vi vet vad det är som vi behöver slå. Det som Luleå har gjort bra är att de får behålla sin stomme och kan bygga en vinnarkultur. Där tycker jag att vi är på god väg, vi har också fått behålla många spelare, säger hon.

ANNONS

Karvinen har själv vunnit tre SM-guld tillsammans med Luleå. Hon får svara på frågan om vad som talar för att hennes Frölunda har tagit lärdom av fjolåret och nu kan besegra Luleå.

– Jag tror framför allt att vi har lite mer bredd i år, jag tror det blir lite mindre slitsamt att ta sig igenom grundserien. Vi har fler som kan ta ansvar, så det ska bli fantastiskt kul att se vad vi kan göra med det.

SDHL drar igång på fredagen där Frölunda möter Modo på hemmaplan.

LÄS MER:Så bra är nyförvärven hos guldfavoriten Frölunda

LÄS MER:Frölunda hyllar stjärnvärvningen Elisa Holopainen

ANNONS