Sverige föll mot Tjeckien – missar JVM-final

Sverige missar JVM-finalen i ishockey.
Tjeckien besegrade Juniorkronorna med 2–1 efter förlängning.

ANNONS
|

– Det räckte tyvärr inte den här gången. Jättetråkigt och jag lider med grabbarna, säger förbundskapten Magnus Hävelid i SVT.

Sverige var jakt efter sin 14:e JVM-final i ishockey. I semifinalen väntade Tjeckien, ett lag man redan hade mött i gruppspelet då det blev seger med 3–2 efter förlängning.

Nervositeten var kännbar och det märktes att mycket stod på spel. Efter en hackig och intensiv förstaperiod var det fortsatt mållöst. Carl Lindbom i det svenska målet stod för ett par vassa räddningar.

Jansson målskytt

Och det var det där med att våga hålla i pucken.

Det gav resultat direkt i mittperioden. Efter klapp-klapp-spel drog formstarke Ludvig Jansson i väg ett tungt skott som betydde 1–0. Backen visste mycket väl hur man gjorde mål mot Tjeckien – när lagen möttes i gruppspelet blev han den store matchhjälten genom att göra 2–1-målet och sedan sätta avgörandet i förlängningen.

ANNONS

Juniorkronorna hade sedan ett gyllene läge att utöka ledningen via spel fem mot tre, men tjeckerna höll undan och ställningen efter 40 minuter var det svensk uddamålsledning.

Var 39 sekunder från en final

I den sista perioden hade Sverige kontroll över matchbilden, och länge såg det ut som att det skulle bli en finalmatch. Men med 39 sekunder kvar satte Tjeckien 1–1 genom David Jiricek och tog matchen till förlängning. Väl där drog Tjeckien det längsta strået och vann med 2–1 – trots flera svenska heta målchanser.

– Vi var nära men det räckte inte. Jag tycker att vi gör vår bästa match. Jag lider med grabbarna. Det är en tajt match och vi tar ut varandra. Vi ville avgöra under förlängningen men de är ett bra lag, det var deras tur den här gången, säger förbundskapten Magnus Hävelid i SVT efter matchen.

Nu gäller det att ladda om. För härnäst väntar bronsmatch för Sverige, mot antingen USA eller Kanada.

– Vi får smälta det här ett par timmar sen måste vi inse att det är en medalj vi spelar om, säger Hävelid.

ANNONS