Belgiens tränare Domenico Tedesco och Slovakiens Francesco Calzona, båda italienare, möttes i gruppspelet. Båda är vidare till slutspel. Arkivbild.
Belgiens tränare Domenico Tedesco och Slovakiens Francesco Calzona, båda italienare, möttes i gruppspelet. Båda är vidare till slutspel. Arkivbild. Bild: Themba Hadebe/AP/TT

Italien dominerar bland EM-tränare: "Stolthet"

Fem av 24 EM-landslag leds av en italienare.
Aldrig tidigare har en nation dominerat lika tydligt på tränarbänken.
– Hemligheten är vår förmåga att göra det bästa av allt, även i svåra situationer, säger Renzo Ulivieri från det italienska fotbollsförbundet.

ANNONS

När tre landslag hade nederländska förbundskaptener i EM 2008 var det ett nytt rekord. Nu är det slaget när fem tränare i årets EM är italienare.

Det italienska landslaget tränas av Luciano Spalletti som 2023 ledde Napoli till en ligatitel för första gången sedan Diego Maradonas glansdagar. I Turkiet är det Vincenzo Montella som styr skutan, Belgien tränas av Domenico Tedesco, Slovakien leds av Francesco Calzona och i Ungern är det Marco Rossi som basar.

"Våra tränare är utmärkta av två skäl"

Samtliga tränare förutom Rossi tog sig till åttondel. På det italienska fotbollsförbundet är glädjen stor:

– Det är en stor stolthet för italiensk fotboll och särskilt för vår tränarutbildning, säger Ulivieri till AP.

ANNONS

Det italienska förbundets tränarutbildning är världskänd för att producera högkvalitativa tränare. Vid den italienska förbundsanläggningen i Coverciano i Florens har mängder av stora tränare utbildats.

Bland de italienska EM-tränarna har alla förutom Tedesco gått där.

– Vi tycker att våra tränare är utmärkta av två skäl. Vi har en bra tränarutbildning och sedan får våra tränare en väldigt lärorik utbildning inom vårt ligasystem. Taktik är väldigt viktigt både inom proffsligorna och amatörfotbollen, säger Ulivieri.

Framgångar i Europaspelet

Men det är inte bara på landslagsnivå som de italienska tränarna visar vägen. Under den gångna säsongen vann italienska tränare både Champions League, Carlo Ancelotti i Real Madrid, och Europa League, Gian Piero Gasperini i Atalanta. Hade Fiorentina, som då tränades av Vincenzo Italiano, vunnit Conference League-finalen hade de italienska tränarna stått för ett "hattrick".

Historiskt har ingen nationalitet vunnit lika många Champions League-titlar på tränarbänken och ingen tränare trumfar regerande mästaren: Real Madrids Carlo Ancelotti som har fem segrar totalt.

– Hemligheten är vår förmåga att göra det bästa av allt, även i svåra situationer. En italiensk-napolitansk konst som ofta är användbar som tränare, säger Ulivieri.

Nu inleds utslagsmatcherna i årets EM-slutspel med att Spallettis Italien ställs mot Schweiz under lördagen. Italien är regerande mästare sedan Roberto Mancini lett landslaget till guld 2021.

ANNONS

Rår Spalletti på sin föregångare?

Luciano Spalletti leder Italien i EM. Arkivbild.
Luciano Spalletti leder Italien i EM. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
Ingen tränare har vunnit Champions League lika många gånger som Carlo Ancelotti. Här firas han efter Real Madrids seger tidigare i år. Arkivbild.
Ingen tränare har vunnit Champions League lika många gånger som Carlo Ancelotti. Här firas han efter Real Madrids seger tidigare i år. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Fakta: Italienska förbundskaptener i EM

Luciano Spalletti (Italien), Vincenzo Montella (Turkiet), Domenico Tedesco (Belgien), Francesco Calzona (Slovakien), Marco Rossi (Ungern).

ANNONS