Jan-Ove Waldner ser ljust på framtiden för svensk bordtennis. Arkivbild.
Jan-Ove Waldner ser ljust på framtiden för svensk bordtennis. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

J-O: "Kommer ha många bra OS framöver"

Efter OS-silvret i lagtävlingen står det klart att Sverige för första gången någonsin tar dubbla OS-medaljer i bordtennis.
Och legendaren J-O Waldner tror att det var långt ifrån den sista framgången för svensk bordtennis.
– Det ser bra ut för Sverige framöver, säger han.

ANNONS

Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg lyckades inte besegra Kina i lagfinalen, men pressade giganten rejält. Samtliga tre matcher gick till skiljeset.

För legendaren J-O Waldner kom det inte som en chock att Sverige stod upp så pass bra mot kineserna.

– Det är ju de två bästa lagen i final. Det är ingen som är i närheten av att pressa Kina så mycket som Sverige gjorde.

"Komma många nya"

För första gången någonsin tog Sverige två medaljer i bordtennis vid samma mästerskap. Nu tror Waldner att svensk bordtennis går en ljus framtid till mötes.

– Det ser bra ut för Sverige framöver. Sen behöver ju vi få upp någon bakom de här. För både Falck och Karlsson är ju lite äldre, så vi behöver få upp några till. Men med den här framgången, och pingisintresset som blir, så kommer det ju att komma upp många nya.

ANNONS

Bordtenniskultur

Att Sverige har bra spelare i bordtennis är ingen nyhet. I flera generationer har vi haft flera spelare i den yttersta världseliten, som kan utmana om de allra ädlaste medaljerna.

Enligt Waldner ligger det en lång och bordtenniskultur bakom framgångarna.

– Alla har ju spelat pingis någon gång i sitt liv. När vi kom upp fanns det ju spelare som Stellan Bengtsson och Kjell Johansson, och efter oss kom det ju en ny våg igen. Och det är ju sådant som bygger vidare på det, säger han och fortsätter:

– Nu kommer vi ju ha många bra OS framöver. Truls och Källberg kommer ju att vara kvar i tre OS till säkert, och när de är klara som kommer vårt nya gäng som är 10–12 att blomma ut. Så det ser ju jättebra ut. En sådan här framgång gör ju att vi kommer stå bra till inom pingisen om man tar vara på det på rätt sätt.

ANNONS