Italienaren Jannik Sinner har åkt fast för dopning men slipper ändå avstängning.
Italienaren Jannik Sinner har åkt fast för dopning men slipper ändå avstängning. Bild: JOE TOTH

Jannik Sinner testad positivt för doping – slipper avstängning

Världsettan i tennis, Jannik Sinner, har testat positivt för en otillåten stereoid. Men Sinner slipper avstängning – då dopingen bedöms ha skett omedvetet, skriver AP.

ANNONS
|

Det var i mars som tennisstjärnan Jannik Sinner testade positivt två gånger för en otillåten substans.

Sinner förlorade både prispengar och sina poäng från turneringen Indian Wells i Kalifornien, men slipper avstängning då en oberoende domstol kommit fram till att dopingen skett omedvetet.

Sinners förklaring – att han fått i sig den förbjudna steroiden clostebol omedvetet via en massage – accepterades av tennisens internationella testningsorganisation ITIA som friade honom. Beslutet meddelades under tisdagen.

Men beslutet uppskattas inte av alla. Nick Kyrgios – som i veckan väntas göra comeback efter en tids skadefrånvaro – tog till orda på X. Efter att ITIA kommunicerat sitt beslut skrev han:

ANNONS

"Löjligt. Oavsett om det var oavsiktligt eller planerat. Om du testas två gånger med en förbjuden substans borde du vara avstängd i två år. Din prestation förbättrades. Massagekräm... Jovisst."

I ett uttalande på sociala medier har Sinner kommenterat beskedet från ITIA.

"Jag vill nu lägga denna utmanande och djupt olyckliga tid bakom mig. Jag kommer att fortsätta att göra allt jag kan för att säkerställa att jag följer ITIA:s antidopningsprogram och jag har ett team runt mig som är noggrant."

Hoppade av Båstad och OS

Jannik Sinner blev världsetta i juni förra året och var en av guldfavoriterna inför OS. Men italienaren ställde in sin medverkan i Paris efter att ha drabbats av halsfluss.

"Att missa spelen är en stor besvikelse eftersom det var ett av mina huvudmål den här säsongen. Jag kunde inte vänta på att få äran att representera mitt land i denna mycket viktiga tävling", skrev Sinner på X.

Dessförinnan hoppade han även av Swedish Open i Båstad, där han var det stora affischnamnet tillsammans med Rafael Nadal.

I måndags vann Jannik Sinner Cincinnati Open och är favorittippad inför U.S. Open som startar nästa vecka.

LÄS MER:Världsettan sjuk – missar OS

LÄS MER:Sinner historisk som ny världsetta

ANNONS