Armand Duplantis siktar på ett nytt EM-guld.
Armand Duplantis siktar på ett nytt EM-guld. Bild: Christine Olsson/TT

"Jätteviktigt med medaljen och guldet"

Många europeiska friidrottare tar lätt på EM, eftersom OS är sommarens stora mål. Men inte världens just nu mest överlägsne friidrottare – stavhopparen Armand Duplantis.
– Det är jätteviktigt för mig med medaljen och guldet. Jag tar det seriöst, säger han.

ANNONS

"Mondo" Duplantis har inte förlorat en stavhoppstävling sedan i juli i fjol. Och han inledde utomhussäsongen med att förbättra sitt världsrekord till 6,24, i Diamond League-tävlingen i Xiamen i Kina.

På måndag kvalar han i EM i Rom, och just den tävlingen hoppas han blir en snabb historia. Starten går vid 10.18.

– Det blir en tidigare morgon än jag skulle vilja ha, så det handlar för mig om att vakna. Jag hoppas att jag inte behöver göra mer än ett eller två hopp. Fokusera och göra vad jag måste för att kvala till finalen. Jag hoppas att det blir snabbt och lätt och sen tillbaka (till hotellet) och ta en tupplur, säger han.

ANNONS

Hoppat högt i Rom

Han har hoppat högt på Olympiastadion i Rom förut. För fyra år sedan tog han 6,15 på arenan, vilket då var det högsta hoppet som någon gjort utomhus.

– Men jag tror att det är en annan "setup", en ny bana och en ny låda tror jag, så det kan vara lite annorlunda än förra gången. Förra gången var det jättebra med vinden, typ ingenting. Så under finalen som går sent borde det vara bra med vinden nu också. Det är viktigt, menar Duplantis.

Senaste tävlingen, Diamond League-tävlingen i Stockholm i söndags, bjöd på lurig vind och världsrekordförsöket misslyckades.

"Lite extra press på mig"

Den 24-årige svenskamerikanen siktar på att ta sitt tredje EM-guld, och andra raka. Han tycker att EM är en viktig tävling, även ett OS-år.

– Det är jätteviktigt. Det känns som att varje gång som jag tävlar för landslaget, har jag lite extra press på mig. Man vill representera Sverige så bra man kan, och vet att det kan vara många som kommer och kollar från Sverige – bara för att se mig ta hem guldet, säger han.

– Det vill jag göra, det är mitt största mål. Det är fortfarande jätteviktigt för mig med medaljen och guldet, jag tar det seriöst.

ANNONS

Stavhoppsfinalen går på onsdag kväll. Duplantis har egentligen ingen konkurrens bland Europas stavhoppare just nu. Den med näst bäst säsongsbästa har hoppat 32 centimeter lägre, fransmannen Thibaut Collet som gjort 5,92.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Håller världsrekordet i stavhopp på 6,24 sedan Diamond League-tävlingen i Xiamen den 20 april 2024. OS-guld 2021, VM-guld 2022 och 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022 och 2024, EM-guld 2018 och 2022, inne-EM-guld 2021.

ANNONS