Jesper Nelin tog karriärens första pallplats – trea i Holmenkollen

På över 200 världscuptävlingar hade Jesper Nelin, 31, aldrig varit på pallen individuellt. Tills nu. I masstarten i Holmenkollen slutade han trea efter stor dramatik.
– Äntligen! Jag har kämpat så många år och äntligen släpper det, säger Nelin till SVT.

ANNONS
|

I ett regnigt och blåsigt Oslo var det Sebastian Samuelsson som såg ut att bli bästa svensk i herrarnas masstart. På sista skyttet sköt han om segern men när han och flera andra bommade skott öppnade det sig i stället för Jesper Nelin, 31.

Nelin sköt fullt och det blev ett dramatiskt slutvarv.

– Jag känner att jag är högt upp när jag går ut från skyttet och någonstans på mitten (av varvet) ser jag att jag är tvåa. Jag är rädd att de ska komma bakom. Jag körde hårt i början och kände att mjölksyran börjar komma. Det var bara att kämpa, säger Jesper Nelin till SVT.

ANNONS

Boråsaren gick ut som fyra efter sista skyttet men var snart uppe på andraplats. Han gick en kamp om andraplatsen mot Benedikt Doll men lyckades inte knäcka tysken.

Tränaren: ”Blir tagen”

Nelin gick i mål som trea, hans första individuella pallplats i världscupen – efter över 200 starter (150 individuella). Han tidigare personliga rekord var en sjätteplats.

– Jag är jäkligt nöjd att jag klarar att hålla tredjeplatsen. Äntligen! Jag har kämpat så många år och äntligen släpper det. Jag har känt att jag haft den här potentialen länge men inte fått till det, säger Nelin.

Den svenske skyttetränaren Jean-Marc Chabloz var lyrisk efter tävlingen.

– Jag blir tagen. Det är så grymt och han är värd det så jäkla mycket. Det var det bästa som kunde hända i dag tycker jag, verkligen, säger han till SVT.

Vann tävlingen gjorde hemmaåkaren Sturla Holm Lägreid. Sebastian Samuelsson slutade på 13:e plats, efter tre bom i sista skyttet. Martin Ponsiluoma slutade 9:a.

Världscuphelgen i Holmenkollen avslutas på söndagen med mixedstafett och singelmixedstafett.

Jesper Nelin har tidigare vunnit i både världscup och mästerskap men då har det varit i stafett. Så sent som för två veckor sedan var han med i det svenska lag som vann VM-guld i Nove Mesto. 2018 vann han med det svenska herrlaget OS-guld i Pyeongchang.

ANNONS

LÄS MER:Bommar och fall för Öberg – nia i masstarten

LÄS MER:Elvira Öbergs revansch: Tvåa i Holmenkollen

LÄS MER:Samuelsson ska bli pappa: "Kan göra honom gott"

ANNONS