Jimmy Rönn från Mölnlycke historisk – vann extrema Race across America

Efter nära 500 mil på cykel på under nio dygn är Jimmy Rönn, 45, från Mölnlycke historisk. Som förste svensk någonsin har han vunnit det prestigefyllda loppet Race across America.
– Det är längst, det är hårdast, det är varmast. Det har allt. Man testar gränsen för kroppen på många olika sätt, säger han om den extrema utmaningen.

ANNONS
|

493 mil på under nio dygn. Genom öknen och över berg. Genom USA, från östkusten till västkusten. På cykel.

Varför?

– Det är utmaningen. Det är lite som att bestiga berg, det finns där. Man måste först gilla att cykla, sen är det framförallt utmaningen mot sig själv. Man tävlar mot andra men när det är såhär långt kör man mot sig själv. Jag gillar den utmaningen, äventyret, säger Jimmy Rönn.

Under torsdagseftermiddagen korsade 45-åringen från Mölnlycke mållinjen i Race across America (RAAM) som segrare, som förste svensk någonsin.

– Målet vara att gå in och vinna men också att försöka göra det på under nio dygn. Det är inte många som gjort det, det är inte många som går i mål överhuvudtaget.

ANNONS

Sluttiden blev åtta dygn och drygt 18 timmar.

Jimmy Rönn hade med sig tre cyklar under tävlingen. En tempocykel, en vanlig landsvägscykel och en reservcykel om någon av de andra skulle gå sönder.
Jimmy Rönn hade med sig tre cyklar under tävlingen. En tempocykel, en vanlig landsvägscykel och en reservcykel om någon av de andra skulle gå sönder. Bild: Anders Ekh

Sov en timme per natt

När GP når Jimmy Rönn bara ett par timmar efter målgång vid Atlantkusten skvallrar inte rösten i telefonluren om en man som precis cyklat genom USA.

– Jag mår bra! Man är väl lite hög på känslor och adrenalin men kroppen mår oförskämt bra faktiskt!

Han fortsätter:

– Rumpan börjar bättra sig nu. Jag har inga skav eller så men sättet jag fått kyla ner mig på för att det varit för varmt har varit att jag fått ha is och isväst på mig och hällt vatten på mig, vilket gör att dräkten har varit dyngsur. Så både fötterna och rumpan har varit blöta i fyra dygn i rad och det är ingen höjdare.

Under RAAM, som funnits i 42 år och kallas världens tuffaste cykellopp, räknas all tid in i totaltiden, från starten i Oceanside norr om San Diego till målgången i Atlantic City i New Jersey. Därför har antalet stopp, liksom antalet timmar sömn, minimerats.

– Jag har väl snittat ungefär en till en och en halv timme sömn per natt under åtta dagar. Det är ju inte bra, men det går, säger Jimmy.

Den knappa sömnen har inte varit den största utmaningen. På den nära 500 mil långa färden genom 13 av USA:s delstater har öken passerats, berg på 3 300 meter över havet bestigits och totalt 51 000 höjdmeter tillryggalagts. Den värsta fienden har dock varit värmen.

ANNONS

– Vi visste att det skulle vara varmt så vi var här och värmeanpassade mig i två och en halv vecka innan start.

36 grader på nätterna

Värmen steg som mest till runt 47 grader och Jimmy Rönn och hans team var förberedda på varma mil genom öknen. Men de höga temperaturerna höll i sig längre än så.

– Det var släpande värmebölja så det blev aldrig kallt. Det har varit 36 grader på nätterna även mot östkusten. Då är det svårt, för ska man cykla lite hårdare blir man ju varm. Då måste man kyla ner sig, annars kokar man. Och man cyklar dygnet runt, säger Jimmy som höll en snitthastighet på ungefär 26 km/h och cyklade runt 56 mil per dygn.

Var du någon gång nära att ge upp?

– Nej, faktiskt inte. Det kan ju lätt bli så under en sådan här resa, när det blir för hårt, att det inte är kul. Att man är så trött att man inte kan uppleva det man har vid sidan och bara stirrar rakt fram, det är inte så jättekul. Men jag har minnen från Oceanside, in i öknen, när solen går upp, Wolf creek (banans högsta topp)... Så mycket minnen och så mycket bilder. Det är verkligen en sådan roadtrip som en annan skulle göra med bil som jag nu gjort på cykel. Jag gillar ju tävlingar men den här resan var en lika stor del för mig.

ANNONS

Under loppet, som motsvarar drygt 16 Vätternrundor, har Jimmy Rönn följts av ett team på nio personer. Två bilar och en husbil har följt honom under färden. En bil har legat som följebil bakom Jimmy och hjälpt honom med navigering, langning av mat och dryck och all annan tänkbar service.

En tionde person i teamet har funnit på plats i Sverige.

– Det var faktiskt ett vinnande koncept att ha någon som inte sitter i bilarna. Man kan tycka att nio personer är mycket men det blir tre personer per bil, så alla som är på plats är trötta. Har man någon som sitter i Sverige med internetuppkoppling och telefon kan man lösa mycket därifrån, säger Jimmy.

Under den långa resan genom USA finns mycket som kan gå fel men för Jimmy Rönn och hans team gick det mesta som planerat.

– Det har varit ett par punkteringar på cyklarna, en punkteringen på en bil och lite annat smått och gott. Men inte så mycket om man tänker på hur vägarna ser ut här, det är väldigt mycket trasigt glas och grejer så det borde punktera mer.

Började cykla långt för tre år sedan

Att cykla långt är inte nytt för Jimmy Rönn. 2023 vann han VM i ultracykling och han är snabbast någonsin att cykla genom Sverige, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr, på 73 timmar och 37 minuter. Det var när han slog det rekordet 2021 som han insåg att det här med att cykla riktigt långt passade honom.

ANNONS

– Sen körde jag ett race i Tyskland för att kvala hit och ett race i Polen. Så från att inte ha kört någonting, eller jag har kört Vätternrundan många gånger men inte längre än så, så fastnade jag direkt.

Att delta i, och vinna, RAAM har varit ett mål länge.

– Det har ju funnits sedan 1982 och har varit det som alla som kör anser vara det som är störst. Det är längst, det är hårdast, det är varmast. Det har allt. Det är mycket extrema saker, man testar gränsen för kroppen på många olika sätt.

I två år har fokus legat på att vara så bra förberedd som möjligt för att stå på startlinjen i Oceanside och så snabbt som möjligt ta sig därifrån till mållinjen. Men han cyklar inte på heltid, Jimmy Rönn arbetar till vardags som fysioterapeut.

– Jag är egenföretagare så jag kan styra lite mer men man får fokusera. Jag har lagt all tid på träning, familj och jobb och inte något annat. Sen får man träna på att inte sova så mycket, så alla mina cykelpass börjar sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Det är ett pussel. Det ska bli ganska skönt att slippa nu. Jag skulle gärna göra det här igen men just det här att i nästan två års tid ha ett all in-fokus och att varje minut har haft ett syfte, nu är jag klar med det och kan göra det lite mer för skojs skull.

ANNONS

LÄS MER:Jimmy Rönn cyklade genom Sverige på rekordtid

LÄS MER:Patrick ska cykla från Torslanda till Kapstaden

LÄS MER:Marie blev första kvinnan under 100 timmar på 206 mil

ANNONS