Therese Johaug har tagit två OS-guld hittills i Peking.
Therese Johaug har tagit två OS-guld hittills i Peking. Bild: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Johaug inspirerad av van der Poels "öl-filosofi"

Norges skidgigant Therese Johaug har lärt av svenske skridskokungen Nils van der Poel. Livet är inte bara träning – ibland måste man unna sig något också.
– Att kunna ta ett glas rödvin till maten betyder mycket för mig och för avkopplingen i huvudet, säger hon.

ANNONS

På söndag gör hon karriärens sista OS-lopp. Therese Johaug, 33, har en lång och framgångsrik skidkarriär, men höjdpunkten på hennes OS-minnen kom i Peking för två veckor sedan – när hon tog sitt första individuella guld i skiathlon.

Vid målgång hördes ett glädjeskrik.

– Det var en dröm som blev sann, säger hon.

Therese Johaug kommer hem till Norge med minst två guldmedaljer men går för ett tredje i damernas tremil.

– Jag ser fram emot loppet men jag vet att det finns en hel del starka tjejer där ute. Det kommer att bli väldigt tufft och hårt.

"Tar det därifrån"

På frågan hur det blir att köra ett sista lopp i OS-sammanhang svarar Johaug:

ANNONS

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det, för då blir jag lite ledsen. Först vill jag köra loppet och sedan tar vi det därifrån.

Nyligen publicerade Sveriges skridskokung Nils van der Poel, som tog guld på 5 000 och 10 000 meter, sitt träningsdokument om hur han lagt upp sina träningspass.

I dokumentet berättar van der Poel också om sin filosofi kring träning och att det är viktigt med ett lustfyllt upplägg, som innebär att kunna leva ett fullt normalt liv där man kan dricka åtta öl med sina kompisar.

"Hur ärlig ska jag vara?"

Therese Johaug har läst dokumentet.

– Hur ärlig ska jag vara nu då? svarar hon med ett skratt.

– Nej, men när jag blivit äldre och äldre har jag känt att det blivit viktigt för mig att ha ett lite mer normalt liv vid sidan om skidorna. Det är viktigt för mig att ta tillvara på sambo och familj och vänner, och att kunna ta ett glas rödvin till maten betyder mycket för mig och för avkopplingen i huvudet.

– Det är inte som att jag suttit och druckit varje dag före OS, men för mig är det viktigt att kunna koppla av.

Inga åtta öl före OS-start med andra ord.

ANNONS

– Nej, allt är bäst med måtta så det blir inte ett glas vin och åtta öl.

Tvillingsystrar

Hennes lagkamrater på tremilen, tvillingsystrarna Tiril och Lotta Udnes Weng samt Ragnhild Haga, kan inte nog uttrycka hur mycket Therese Johaug betytt för skidsporten i Norge.

– Hon betyder lika mycket i som utanför spåren. Socialt och att hon är villig att dela med sig av sina erfarenheter i alltifrån träning till "raj raj", säger Lotta Udnes Weng.

ANNONS