Förbundskapten Kajsa Bergqvist under Friidrotts-SM.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist under Friidrotts-SM. Bild: CARL SANDIN

Kajsa Bergqvists viktiga möte med SOK

En tidigare OS-medaljör avböjde media, en ny svensk stjärna vill ha med sig sin konkurrent till Paris och framtidslöften som levererade.
Efter SM i Uddevalla har förbundskapten Kajsa Bergqvist fått en del svar – nu väntar ett sista avgörande möte med SOK om vilka som ska få följa med till OS.
– Jag hoppas... Håll tummarna för mig att det går bra, säger Bergqvist.

ANNONS
|

En spellista med Uddevallasönerna Thomas Stenström och Newkid strömmar ur högtalarna. Funktionärer i gröna pikéer pustar ut. Friidrotts-SM i Uddevalla är över och därmed också den sista chansen att visa upp sig för inför OS i Paris.

– På det sättet var det en extra nerv nu på SM, säger förbundskaptenen.

GP träffar Kajsa Bergqvist utanför Rimnersvallen där SM avgjorts. Klockan 00.00 går kvalificeringstiden ut för OS. Hon säger direkt att hon inte kommer prata ingående om eventuella platser som friidrotten skulle kunna tilldelas. Inte innan hon har haft sitt sista möte med SOK som avgör vilka som får ansluta till den svenska OS-truppen utöver de 16 friidrottare som redan är uttagna.

ANNONS

– Det som varit fokus för mig den här helgen har varit på de som ligger på gränsen och som är nominerade (av henne till SOK) och har kunnat stärka sina nomineringar de här tävlingarna.

Simon Pettersson.
Simon Pettersson. Bild: CARL SANDIN

Daniel Ståhl om Simon Pettersson

En av de som Bergqvist säkerligen hade ett extra öga på var diskuskastaren Simon Pettersson som i OS i Tokyo för tre år sedan kastade hem ett sensationellt silver. Men på senare tid har det gått tungt för Pettersson. Och så även under söndagseftermiddagen. Han såg ut att slita där inne i diskusringen. Kasten blev inte som han ville och han nådde inte upp i den nivå som krävdes för att kvalificera sig för OS.

När han gick förbi den mixade zonen avböjde han intervjuer, ställde sig sedan för sig själv och deppade en stund innan ställde upp och skrev autografer till barnen.

– Det är tråkigt. Det är inte lätt med det mentala i någon idrottsgren. Det kan vara småmissar i tajming och teknik som gör att man tappar två-tre meter.

Det är diskuskollegan och världsstjärnan Daniel Ståhl som efter sitt SM-guld pratar om Simon Petterssons situation.

Pettersson är en av de som ska få ett besked i veckan om han kommer med till OS i Paris eller inte.

ANNONS
Erik Erlandsson kramas om av Henrik Larsson.
Erik Erlandsson kramas om av Henrik Larsson. Bild: CARL SANDIN

Larsson: Ta med Erlandsson till OS

Men det fanns också de som tog chansen att visa upp sig i helgen. Inte minst på sprintsidan. Julia Henriksson, som inte är uttagen till OS-truppen ännu, imponerade i det gråmulna vädret på Rimnersvallen under söndagen. Hon sprang 200 meter på 22,93 vilket innebar mästerskapsrekord – bara elva hundradelar från hennes och Linda Haglunds gemensamma svenska rekord. Tidigare under mästerskapet vann hon också 100 meter.

EM-fyran Erik Erlandsson fick se sig besegrad på herrarnas 200 meter och har inte kvalat in till OS – men borde få åka med ändå, det tycker i alla fall OS-klare Henrik Larsson som vann både 100 och 200 meter på SM.

– Jag ska fylla 25 och kan vara som bäst 2028 men han kan vara som bäst 2032. Så jag tycker han (Erlandsson) borde få åka. Han var fyra på EM och har sprungit på stabila tider, säger Larsson.

Julia Henriksson.
Julia Henriksson. Bild: CARL SANDIN

Bergqvist viktiga möte

Varken Erlandsson eller Henriksson har sprungit så snabbt som de behöver för att nå upp till SOK:s krav men kan tas med på det så kallade framtidskriteriet.

– Om man ser utvecklingspotential – att man kan ta med sig massa värdefulla erfarenheter från det här OS:et för att i Los Angeles 2028 verkligen kunna vara med och fajtas om de främsta placeringarna, förklarar Bergqvist.

ANNONS

På måndag har Bergqvist ett möte med SOK för att försöka få med fler till OS. I Tokyo var de 21 friidrottare och förbundskaptenen har sagt att hon vill ha en större trupp i år. Det skulle i så fall bli den största friidrottstruppen i OS på 37 år.

– Jag hoppas på minst fem till, det är många som har chansen att bli uttagna, så som jag ser det, sa Bergqvist till DN.

Kajsa Bergqvist.
Kajsa Bergqvist. Bild: CARL SANDIN

Kajsa Bergqvist om SM i Uddevalla

I övrigt blev friidrotts-SM i Uddevalla en succé. Daniel Ståhl sa att det var ”kul” att vara i Bohuslän. Vanessa Kamga, diskuskastaren som är OS-klar, gillade inramningen och sa till Radiosporten att hon hoppas att Uddevalla får arrangera en Folksam Grand Prix i framtiden. Och förbundskapten Kajsa Bergqvist har även hon hunnit med att njuta.

– En fantastisk inramning och arrangemang. Allt engagemang från volontärer och funktionärer – det betyder mycket för svensk friidrott och det betyder mycket för SM. Det blev verkligen nerv på banan och lyfte med publiken. En toppenhelg!

Hur mår svensk friidrott på elitsidan?

– Jag tycker vi mår väldigt bra. Vi har de etablerade som slåss om de bästa platserna i världen men vi har också ett otroligt starkt gäng underifrån. På EM för ett par veckor sedan så var det många av de unga som visade framfötterna, slog personliga rekord, tog sig vidare till semi och final fast det inte var väntat på förhand.

ANNONS

– Så det finns en väldigt hungrig ung generation som kommer underifrån. Det betyder mycket nu och om några år fram i tiden, säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER:Montlers drömcomeback – tar SM-guld

LÄS MER:Dubbla SM-guld för Henriksson

LÄS MER:Khaddi Sagnia tar en paus

ANNONS