Karl-Erik Nilsson avgår efter kritiken

Karl-Erik Nilsson har beslutat sig för att avgå från sin post som ordförande för Riksidrottsförbundet.
Detta efter den senaste tidens kritikstorm.
– Hatet har trängt undan glädjen, säger Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Kritiken mot Karl-Erik Nilsson, ordförande för Riksidrottsförbundet, har grundat sig i främst två saker.

Det hela började med att Sky Sporst rapporterade att han ska ha röstat för ryskt deltagande i U17-sammanhang under ett Uefa-möte.

Vilket han bestämt har dementerat, Karl-Erik Nilsson menar att han hela tiden har röstat för en utredning.

I veckan kunde även GP rapportera att Uefa, formellt, inte har fattat ett beslut kring att släppa fram ryska U17-lag. Enligt ett dokument som GP har tagit del av ska det europeiska fotbollsförbundet rösta kring frågan 10 oktober.

En stor del av kritiken har sedan dess varit att Karl-Erik Nilsson inte bara är RF-ordförande, utan även förste vice ordförande i Uefa. Två uppdrag som, enligt många, inte går att kombinera.

ANNONS

”Det går inte att företräda den samlade svenska idrottsrörelsen samtidigt som man rattar den europeiska fotbollens miljardkarusell”, skrev GP:s Eric Hilmersson i en krönika tidigare i veckan.

Karl-Erik Nilsson avgår

Nu kommer beskedet att Karl-Erik Nilsson inte kommer kombinera de två uppdragen, han har valt att avgå som ordförande för Riksidrottsförbundet.

– Det är ett mycket svårt beslut att nu välja att stiga åt sidan då jag har känt stor hängivenhet och glädje i uppdraget. Men eftersom det har visat sig svårt att kombinera mina två roller och att det kan påverka förtroendet för mig och svensk idrott väljer jag ändå att göra det, säger Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson tillträdde som ordförande för Riksidrottsförbundet i april i år, men väljer nu alltså att kliva åt sidan efter mindre än ett år på posten.

– För mig personligen är det här såklart en tråkig situation, jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande. Det var en ära att få förtroendet. Den senaste tidens mediala uppmärksamhet och fokus på min person gagnar inte svensk idrott. Uppmärksamheten har triggat igång väldigt mycket hat och personliga påhopp.

Det händer nu

I pressmeddelandet skriver RF att det nu återstår att det finns två vägar att gå nu när man står ordförande. Ett alternativ är att vice ordförande Anna Iwarsson tar över rollen fram tills nästa ordinarie stämma.

ANNONS

Det andra alternativet är att man kallar till en extra stämma för att välja en ny ordförande, vilket RF:s styrelse är skyldiga att kalla till om det begärs av tillräckligt många specialförbund.

LÄS MER:Inför RF:s krismöte om Nilsson – detta har hänt

LÄS MER:Efter kritiken: Karl-Erik Nilsson överväger att avgå

LÄS MER:Det naiva misstaget måste rättas till

ANNONS