Patrik Kittel. Arkivbild.
Patrik Kittel. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Kittel: "Det hon gjorde är helt åt skogen"

Dressyrstjärnan Patrik Kittel fördömer kollegan Charlotte Dujardins agerande i det filmklipp som skakat om sporten.
– Det hon gjorde på videon är helt åt skogen, säger han.

ANNONS

Kittel, ankaret i det svenska lag som inleder OS på tisdag, har själv inte sett de rörliga bilderna, men väl en stillbild och är inläst på vad som hänt.

I korta drag det här:

+ För fyra år sedan filmades Dujardin medan hon tränade en ryttare. 24 gånger på en minut piskade hon hästen.

+ Filmklippet spreds på sociala medier i förra veckan och väckte avsky.

+ Dujardin har erkänt och bett om ursäkt.

+ Hon är provisoriskt avstängd i ett halvår av det Internationella ridsportförbundet, FEI.

Väger orden noga

Kittel väger orden noga när han kommenterar den senaste skandalen inom dressyren.

– Charlotte är enormt medveten och enormt ledsen över det som hänt. Hon är en fantastisk ryttare. Hon har ändå vunnit många OS. Jag tror inte att hon har ridit på det sättet för att komma dit.

ANNONS

– Jag tycker att det hon gjorde på videon är helt åt skogen. Det behöver inte diskuteras. Hon är också en människa och människor gör fel. Det säger jag utan att rättfärdiga det hon gjort.

– Utan att rättfärdiga situationen är det heller inte ansvarsfullt av den som filmade att släppa videon fyra år senare. Det känns strategiskt, så här nära OS. Det är enormt sorgligt alltihopa, för henne och framför allt för hästen.

Kittel och hans lagkompisar Therese Nilshagen och Juliette Ramel ska inte ha med medaljerna att göra, men saker händer i sport. Storbritannien, en av favoriterna, är försvagat efter Dujardins avstängning.

– Jag tänker inte så. Jag tänker inte den enes bröd är den andres död. Om någon blir sjuk eller halt tycker jag det bara är tragiskt, inte att det kanske gynnar mig eller oss. Storbritannien har fortfarande ett bra lag.

"Vet vår standard"

I den individuella tävlingen siktar Kittel högt.

– Jag satsar på guld. Nä, skämt åsido. Är jag bara nöjd och glad över min häst så är det bra. Jag vet vår standard, vi är rankade tvåa som ekipage. Det säger inte att jag tar silver, men det är kul att veta att man är med.

ANNONS

I Versailles slottspark rider Kittel Touchdown, som han vann världscupfinalen på i april. Den segern betydde mycket för honom.

– Det var första gången i min karriär jag verkligen tänkte att jag kan vinna. Det var ingen som hade tippat det. Jag klarade pressen som var. Varenda dag när jag ger hästen en morot klappar jag honom och säger:

– Vi har i alla fall vunnit världscupen.

ANNONS