Klart: Jonas Vingegaard kör Tour de France

Jonas Vingegaard har vunnit Tour de France två år i rad men inför årets upplaga har danskens medverkan varit ett frågetecken, tills nu.
När Team Visma-Lease a Bike presenterar sitt lag under torsdagen finns dansken med.

ANNONS
|

Dansken Jonas Vingegaard, 27, har en andraplats och två raka segrar i de senaste tre årens Tour de France och inför året var han en av favoriterna att vinna även i år. Men i början av april ändrades det.

Vingegaard kraschade svårt i Baskien runt och fördes till sjukhus med syrgas. Dansken punkterade lungan och bröd nyckelbenet och hans medverkan i Tour de France har varit ett frågetecken då han inte tävlat sedan kraschen.

De senaste veckorna har han setts träna med sina lagkamrater på höjd och mycket har talat för att han kommer köra Touren, men inget har bekräftats.

ANNONS

Nu har frågetecknet rätats ut. På torsdagen presenterade danskens lag Team Visma-Lease a Bike sitt lag till Touren och med finns Jonas Vingegaard.

– Jag är så sugen på att tävla i Touren. De senaste månaderna har inte alltid varit enkla, säger han i ett uttalande.

Övriga i laget, som ska hjälpa dansken till ännu en triumf i Frankrike, är Wout van Aert (som även han varit en frågetecken inför), Sepp Kuss, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Christophe Laporte och Jan Tratnik.

Ny tröja presenterad

I samband med att laget presenterades visade Visma-Lease a Bike också upp sin nya Tour de France-tröja. Eftersom laget i vanliga fall kör i gula tröjor och ledartröjan i Tour de France är gul gör de en ny tröja till tävlingen. I år är den blå med gulddetaljer.

Vårens krasch i Baskien runt drabbade även Primoz Roglic och Remco Evenepoel (som dock kom lindrigare undan är Vingegaard), som båda två kommer till Tour de France för att slåss om segern. När Tour de France nu närmar sig är den stora favoriten till segern slovenen Tadej Pogacar, som i maj vann Giro d’Italia och som stod som segrare i Tour de France 2020 och 2021 och slutade tvåa bakom Vingegaard de två senaste åren.

ANNONS

Tour de France inleds i Florens nästa lördag, 29 juni, och går i mål i Nice 21 juli. I vanliga fall sker målgången i på Champs-Élysées i Paris men i och med att OS invigs i den franska huvudstaden bara fem dagar efter målgång har man i år flytta sista etappen till Nice.

LÄS MER:Jonas Vingegaard i otäck krasch – fördes bort med syrgas

LÄS MER:"Vi är den enda sporten som inte anpassar oss"

LÄS MER:Wilma Olausson, 23, blev inlagd för ätstörning mitt i elitkarriären

ANNONS