Rebecca Cheptegei i ett lopp i Uganda i fjol.
Rebecca Cheptegei i ett lopp i Uganda i fjol. Bild: AP/TT

Kravet efter tredje löparmordet

Rebecca Cheptegei är den tredje löparstjärnan på tre år som misstänks ha dödats av sin partner i Kenya.
Nu lyfts åter frågan om vad som bör göras för att skydda kvinnorna.
"Regeringen måste sätta upp ett stödprogram", skriver Kenya Star på sin ledarsida.

ANNONS

VM-bronsmedaljör på 5 000 meter, kenyanskan Agnes Tirop, dödades 2021. Hennes make är åtalad för att ha mördat henne, men nekar till anklagelsen.

2022 dödades den kenyanska långdistanslöparen Damaris Muthee Mutua och hennes pojkvän misstänktes för mordet.

När nu också Rebecca Cheptegei, ugandisk OS-löpare som bor i Kenya, brändes till döds av sin pojkvän eller ex-pojkvän höjs röster åter igen för att något måste göras för att skydda kvinnliga elitidrottare i Kenya.

På sin ledarsida skriver Kenya Star att "den enda lösningen är att regeringen går in och skyddar dessa kvinnor som blivit sina manliga partners byten".

Tidningen anser att regeringen bör sätta upp ett särskilt stödprogram för de kvinnliga löparna.

ANNONS

"Riksåklagaren borde också tillsätta en permanent advokat. Ett kontrakt med en kvinnlig aktiv borde bara vara giltigt om det skrevs under av en regeringsadvokat", skriver Kenya Star.

Utnyttjas som kassakor

Agnes Tirops död 2021 blev en väckarklocka i Kenya, där kvinnliga löparstjärnor utnyttjas som kassakor. Framför allt unga kvinnor riskerar att exploateras av tränare, agenter och även av sina närmaste.

– Kvinnliga aktiva får (det ekonomiska) ansvaret för hela familjen, sade Mary Keitany, träningskollega med Tirop, till AFP efter Tirops död.

Keitany sade också att löparna, som många gånger tvingats av föräldrarna att sluta skolan för att satsa på idrotten, får svårt att bestämma över sina liv och intjänade pengar och riskerar att utnyttjas både sexuellt i träningsgrupperna och ekonomiskt av giriga makar.

Utbildar flickor

Efter Tirops död bildades organisationen Tirop's Angels av kvinnliga löparstjärnor. Bland annat kenyanskrumänskan Joan Chelimo Melly. EM-tvåan i Rom i somras mötte Cheptegei under OS i Paris där de båda deltog i maratonloppet.

– Jag är så ledsen för hennes död, för kanske kunde jag ha gjort något om jag vetat om vad som pågick, sade Chelimo Melly i ett tv-program, enligt CBC.

Tirop's Angels reser runt i Kenya för att utbilda flickor och unga kvinnor om varningssignaler när det gäller våld i nära relationer, och hur man ska anmäla våldet.

ANNONS

– Vi har räddat många liv och har många många positiva fall att berätta om, sade Chelimo Melly.

Agnes Tirop på Diamond League-tävlingen i Stockholm 2019.
Agnes Tirop på Diamond League-tävlingen i Stockholm 2019. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS