Barbora Krejcikova vann Wimbledon.
Barbora Krejcikova vann Wimbledon. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Krejcikova vann Wimbledon: "Overkligt"

Tjeckisk seger i fjol. Tjeckisk seger i år.
Barbora Krejcikova gick i Marketa Vondrousova fotspår och vann Wimbledons damsingel.

ANNONS

Den 32-rankade tjeckiskan besegrade den sjunderankade italienskan Jasmine Paolini med 6–2, 2–6, 6–4.

Efteråt var glädjen stor.

– Jag har inga ord just nu. Det är overkligt vad som just hände. Det är definitivt den bästa dagen i min tenniskarriär och den bästa dagen i mitt liv, säger hon i Eurosports sändning.

"Otroligt vad hon har gjort"

28-åriga Krejcikova tog kommandot i matchen och vann första set komfortabelt. Jämnåriga Paolini inledde stressat och stod för en hel del enkla misstag. I andra set var det en desto mer påkopplad Paolini som kom ut. Hon tog tag i det direkt, ryckte ifrån och vann med samma siffror.

ANNONS

Allt avgjordes sedan i tredje set som blev en jämn rysare. Till slut drog Krejcikova det längsta strået och vann med 6–4. Krejcikova har en grand slam-titel sedan tidigare, Franska mästerskapen 2021. Dessutom har hon flera grand slam-titlar i dubbel.

– Vi kämpade för varenda boll och i slutändan var jag den lyckliga. Hon (Paolini) spelade i Franska mästerskapen för några veckor sedan och det är otroligt vad hon har gjort under en så kort tid, säger Krejcikova.

Enligt WTA-tourens webbplats är Krejcikova den näst lägst rankade spelaren att vinna damklassen i Wimbledon sedan rankningens införande 1975. Lägst rankad att vinna? Landsmaninnan Marketa Vondrousova, då rankad 42:a, som vann i fjol.

"Du spelar så vacker tennis"

Sommarens stora genombrottsspelare, Jasmine Paolini, spelade sin andra raka grand slam-final. Tidigare i sommar tog hon sig till final i Franska mästerskapen där det blev förlust mot polskan Iga Swiatek.

Hon blev den första kvinnan sedan Serena Williams 2016 att spela final i Franska mästerskapen och Wimbledon samma sommar. Men hon får fortsätta att vänta på sin första grand slam-titel i karriären. Ingen italienska har tidigare vunnit Wimbledon.

– Jag vill gratulera Barbora. Du spelade helt otroligt. Du spelar så vacker tennis, säger Paolini i Eurosport.

Jasmine Paolini förlorade sin andra raka grand slam-final.
Jasmine Paolini förlorade sin andra raka grand slam-final. Bild: Mosa'ab Elshamy/AP/TT
Barbora Krejcikova.
Barbora Krejcikova. Bild: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Fakta: Senaste vinnarna

2024: Barbora Krejcikova, Tjeckien.

2023: Marketa Vondrousova, Tjeckien.

2022: Jelena Rybakina, Kazakstan.

2021: Ashleigh Barty, Australien.

2020: Inställt på grund av covid-19.

2019: Simona Halep, Rumänien.

ANNONS