Erik Erlandsson i EM-semifinalen på 200 meter som fick ett så långt efterspel.
Erik Erlandsson i EM-semifinalen på 200 meter som fick ett så långt efterspel. Bild: Christine Olsson/TT

Kritik mot EM-kaoset: "Väckte många känslor"

Efter tre tävlingsdagar i friidrotts-EM har Sverige redan lämnat in fyra protester med en mängd turer. Är det verkligen normalt?
– Känslan är att det hänt mer på tre dagar än det brukar vara på ett helt mästerskap, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet.

ANNONS
|

Den rutinerade friidrottsledaren tror dock inte att Sverige är hårdast drabbat i EM i Rom.

– Det brukar hända grejor på mästerskap och vi har ju mest fokus på svenska grejor, säger Stefan Olsson.

Han säger att ambitionen är att friidrottens regler ska vara tydliga och inte ge utrymmer för så mycket av subjektiva domarbedömningar.

– Men jag tycker att alla fyra av våra incidenter gett relevant anledning att protestera, eller få förtydligande av tävlingsledningen. Det går inte att regissera allt i idrott, det händer saker som man inte kan förutse – inte ens i en regelbok.

Kritik i Erlandsson-fallet

Olsson säger att turerna kring Erik Erlandsson och hans finalplats på 200 meter, då det kom olika beslut under flera timmars tid, är ett fall som verkligen kan kritiseras.

ANNONS

– Där fanns det anledning till kritik, verkligen kritik till arrangörerna när det handlar om information och kommunikation. Det väckte onödigt många känslor åt olika håll, i stället för att man lugnt och sansat satt sig ner och sagt att man ska titta igenom det ordentligt och ge besked om 20-30 minuter, säger han.

De grenar och tillfällen som Olsson anser att det fortfarande finns utrymme för tolkningar är framför allt sprint och dess starter och diskusens mätning. I båda dessa idrotter har Sverige lämnat in protester under EM.

Friidrottsbasen tror ändå inte att incidenter och protester gör att förtroendet för friidrotten minskar.

– Jag tycker att friidrotten generellt har ett stort och starkt förtroende. Sen får man hela tiden fortsätta att utvärdera och utveckla och kopplat till mästerskap snabba på litegrann med exempelvis nya mätmetoder i diskus.

"Sånt har vi kommit från"

Friidrottstränaren Yannick Tregaro har på Instagram kritiserat tävlingsledningen i EM, som han menar favoriserat en italienare i tresteg.

"När juryn är korrupt, vem vänder man sig till då?", skrev han.

Olsson tror inte att det finns något favoriserande i EM.

– Sånt har vi kommit ifrån. Det är European Athletics som utser allt från jury, tekniska delegater och grenledare som gör att jävssituationer ska undvikas genom att vi har utbildade och ansvariga från olika länder, säger han.

ANNONS

– Det finns situationer i alla idrotter, det är en del av spelet. Det gäller att minimera felaktigheterna så att det blir så rättvist och "fair" som det bara går.

Fakta: Fyra svenska protestfall i EM

8 juni: Sverige protesterade mot att silvermedaljören på 100 meter, italienaren Chituru Ali, bara fick en varning och inte diskades för tjuvstart i finalen. Det innebar att Henrik Larsson hamnade precis utanför prispallen på fjärde plats.

Diskuskastaren Vanessa Kamgas tredje kast i finalen blev felmätt eftersom arrangören först noterade det som övertramp och funktionären tittade därför inte på nedslaget, utan satte sedan ned mätstickan på en slumpmässigt vald plats. Kastet fick en för lång notering, vilket gjorde att Kamga fick fortsätta att kasta ytterligare tre kast. I ett av kasten satte hon personligt rekord. Frankrike protesterade och det beslöts att Kamgas tre sista kast ska strykas och hon flyttades ned i resultatlistan.

9 juni: Erik Erlandsson och tjecken Tomas Nemejc hade samma tid i semifinalen på 200 meter och båda noterades först som kvalificerade till final som åttonde och sista man. Sedan ändrades det fram och tillbaka och det var hela tiden svensken som ströks och återkom som finalist. Till slut beslöts att Erlandsson fick vara med i finalen eftersom arenan har nio banor.

10 juni: Samuel Pihlström drogs med i ett fall i semifinalen på 1 500 meter, och tog sig knappt i mål eftersom han också skadade sig. Den svenska protesten bifölls och Pihlström fick en extra plats i finalen eftersom han inte kunde undvika att dras med i fallet. Han bröt dock handleden när han dök för att inte trampa på liggande löpare och kan inte springa i finalen.

LÄS MER:Yannick Tregaros ilska efter EM-besluten: ”Juryn är korrupt”

ANNONS