Manchester City-stjärnorna Erling Braut Haaland och Manuel Akanji har mängder av matcher att se fram emot den här säsongen. Arkivbild.
Manchester City-stjärnorna Erling Braut Haaland och Manuel Akanji har mängder av matcher att se fram emot den här säsongen. Arkivbild. Bild: Dave Thompson/AP/TT

Kritik mot nya formatet: "Tar aldrig slut"

Champions League-fotbollen är tillbaka med nytt format – och fler matcher än tidigare.
Snart når spelarna bristningsgränsen, menar Manchester Citys Manuel Akanji.
– Det tar aldrig slut, säger schweizaren.

ANNONS

På tisdagen sparkar herrarnas nya Champions League-modell i gång. Det tidigare systemet med fyrlagsgrupper och dubbelmöten har bytts ut mot en grundserie med 36 lag där varje lag möter åtta olika motståndare.

Fler matcher än någonsin tidigare alltså – som mest kan ett lag få hela 17 matcher i turneringen – och kanske för många för att spelarna ska orka.

Manchester City-backen Manuel Akanji tycker att det nya formatet är både krångligt och leder till ännu mindre vila.

– Det är bara match efter match och jag vet inte hur det ska funka de kommande åren. Man kan inte bara lägga till fler matcher och hoppas att det ska fortsätta som det alltid har gjort. Man måste tänka på spelarna också, säger han inför Champions League-starten, där City inleder hemma mot Inter på onsdag, uppger ESPN.

ANNONS

Kritiskt spelarfack

I flera år har spelarfacket Fifpro krävt färre matcher och ett lugnare spelschema. I stället går utvecklingen åt motsatt håll med utökningar av såväl Champions League som VM och klubblags-VM.

– På vintern är det inga uppehåll alls. Så om man har tur får man två veckor ledigt (på sommaren) och sedan måste vi gå in i nästa säsong. Det tar aldrig slut, säger Akanji.

Bara halvt på skämt säger 29-åringen att han snart får lägga skorna på hyllan om det fortsätter på samma sätt.

– Kanske får jag gå i pension när jag är 30.

Premiär över tre dagar

Han får stöd från tidigare Arsenal- och Barcelona-anfallaren Thierry Henry. Den 47-årige fransmannen, i dag expertkommentator i tv, tar Real Madrid-stjärnan Jude Bellingham som exempel. Den engelske landslagsstjärnan spelade 42 matcher med Real förra säsongen och ytterligare sju i EM i somras, och drog sedan på sig en skada som hållit honom borta från spel den senaste månaden.

– För oss är det fantastiskt att kunna kommentera fler matcher. Men det finns ett stort men, och det handlar om tränarnas perspektiv. Det är för många matcher. Som före detta spelare vet jag inte hur de klarar av det, säger Henry enligt The Athletic.

Premiäromgången av Champions League är uppdelad över tre dagar, tisdag–torsdag den här veckan. Därefter är det tisdagar och onsdagar som gäller.

ANNONS

Bland tisdagens matcher sticker stormötet Milan–Liverpool ut, samtidigt som regerande mästaren Real Madrid tar emot Stuttgart.

Fakta: Premiäromgången i Champions League

Tisdag 16 september

18.45: Juventus–PSV Eindhoven, Young Boys–Aston Villa.

21.00: Real Madrid–Stuttgart, Bayern München–Dinamo Zagreb, Sporting Lissabon–Lille, Milan–Liverpool.

Onsdag 17 september

18.45: Bologna–Sjachtar Donetsk, Sparta Prag–Salzburg.

21.00: Paris Saint-Germain–Girona, Club Brygge–Borussia Dortmund, Celtic–Slovan Bratislava, Manchester City–Inter.

Torsdag 18 september

18.45: Röda Stjärnan–Benfica, Feyenoord–Bayer Leverkusen.

21.00: Brest–Sturm Graz, Atalanta–Arsenal, Atlético Madrid–Leipzig, Monaco–Barcelona.

ANNONS