Sveriges lagkapten Kosovare Asllani är kritisk mot att Uefa lagt in en EM-kvalsamling mitt i juli.
Sveriges lagkapten Kosovare Asllani är kritisk mot att Uefa lagt in en EM-kvalsamling mitt i juli. Bild: Jessica Gow/TT

Kritik mot Uefas planering: "Är jättesjukt"

Fotbollsdamerna missar sommarens OS-fest – men utlandsproffsen får ändå inte ledigt.
Uefa valde att klämma in de två sista EM-kvalmatcherna i juli.
– Jag vet inte hur de tänkte, säger Kosovare Asllani.

ANNONS

Efter två raka OS-silver missade det svenska damlandslaget i fotboll att kvala in till sommarens olympiska spel i Paris. Besvikelsen i landslaget var stor i höstas, men samtidigt skulle det ge möjlighet till välbehövlig vila.

Då valde Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att lägga in de två sista och avgörande omgångarna av EM-kvalet mitt i juli.

– Personligen tycker jag att det är jättesjukt att man lägger det så, säger Chelseabacken Nathalie Björn.

"Jag behöver vila"

Den 12 juli väntar Frankrike på bortaplan innan gruppspelet avslutas hemma mot England på Gamla Ullevi fyra dagar senare.

– Julilägret blir ju helt klart problematiskt. För du har inga klubbar du kan träna med och alla har semester, säger Björn.

ANNONS

Lagkaptenen Kosovare Asllani är kritisk.

– Alla som spelar utomlands kommer egentligen vara mitt i semestern. Jag vet inte hur de tänkte när de planerade in de matcherna, säger Asllani.

Björn:

– Första tanken var att jag vill vila – jag behöver vila. Nu är det som det är och man har ändå förlikat sig med tanken. Men det är inte optimalt, säger högerbacken.

Det är fjärde sommaren i rad som det blir omöjligt för utlandsproffsen att ha en sammanhållen semester – främst på grund av mästerskap som flyttats fram på grund av pandemin. 2021 avgjordes OS i Tokyo, 2022 var det EM i England och i fjol spelades VM i Australien och Nya Zeeland.

– Det måste ske en förändring. För det blir ju slitsamt för spelarna, säger Kosovare Asllani.

Som en extra ”bonus” har storklubbarna börjat ta efter något som herrklubbar har gjort en längre tid – att spela uppvisningsmatcher på andra kontinenter. Exempelvis avslutade Arsenals damlag ligan den 18 maj och sex dagar senare spelade Londonklubben en uppvisningsmatch i Australien.

"Slitage på slitage"

Utvecklingen får Kosovare Asllani att sucka.

– Det blir slitage på slitage. Som spelare vill man efter en lång, lång säsong få lite vila, säger hon.

Själv sitter Asllani på ett utgående kontrakt med Milan. Hon vill inte avslöja var hon spelar nästa säsong, men just Milanoklubben ska resa till Mexiko för två vänskapsmatcher 9–16 juni.

ANNONS

– Ni får se om jag sitter på det planet. Det får ni invänta och se, säger 34-åringen.

Sverige slog Irland i EM-kvalet i fredags med 3–0 och landslaget är nu samlat i Stockholm. Lagen möts igen på Friends arena på tisdag.

Nathalie Björn. Arkivbild.
Nathalie Björn. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Kvalet till EM 2025

Kvalet till fotbolls-EM i Schweiz 2025 är uppdelat i flera divisioner, likt upplägget i Nations League. Sverige spelar i A-divisionen, den högsta.

Ettan och tvåan i A-divisionens fyra kvalgrupper går direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst. Schweiz är direktkvalificerat.

Sveriges matcher: 5 april England 1–1 (borta), 9 april Frankrike 0–1 (hemma), 31 maj Irland 3–0 (b), 4 juni Irland (h), 12 juli Frankrike (b), 16 juli England (h).

ANNONS