Det har varit protester runtom i världen efter Masha Aminis död. Här i Aten, Grekland. Arkivbild.
Det har varit protester runtom i världen efter Masha Aminis död. Här i Aten, Grekland. Arkivbild. Bild: Yorgos Karahalis/AP/TT

Kvinnorättsorganisation: Uteslut Iran från VM

Den iranska kvinnorättsorganisationen Open Stadiums har ett skarpt krav till Fifas ordförande Gianni Infantino:
Uteslut Iran från fotbolls-VM i Qatar.

ANNONS
|

22-åriga Mahsa Amini greps av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Hon dog tre dagar senare under oklara former efter att ha förts från häkte till sjukhus.

Sedan dess har våldsamma protester utbrutit i Iran och enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har över 80 människor dött.

"I flera år..."

I ljuset av protesterna publicerade kvinnorättsorganisationen Open Stadiums ett öppet brev under fredagen som riktade sig till Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino.

"I flera år har fotbollssupportrar tillsammans med människorättsorganisationer över hela världen anropat Fifa och dig, Mr Infantino, att agera då Iran fortsätter att neka alla kvinnors rättigheter att gå på fotbollsmatcher", skriver man.

ANNONS

Open Stadiums skriver i brevet att orden om de åtaganden man har fått från Fifas håll för att lösa situationen bara har varit "tomma ord och löften".

I det öppna brevet lyfter Open Stadiums bland annat fram hur sportreportrar och fotografer har gripits och hur man anser att det iranska fotbollsförbudet är ett "direkt hot" mot kvinnliga supportrars säkerhet – oavsett var i världen landslaget spelar.

Nu vill organisationen se att Fifa tar krafttag mot Iran och med omedelbar verkan utesluter Iran från herrarnas fotbolls-VM i Qatar.

”Varför ska Fifa ge den iranska staten och dess representanter plats på den globala scenen, när de inte bara vägrar att respektera grundläggande mänskliga rättigheter, utan även torterar och dödar dess eget folk."

Uppmanar resten av världen

Fotbolls-VM inleds 20 november och Iran spelar i grupp B med England, USA och Wales.

"Det här är inte bara ett krav från våra grupper och våra kampanjer i Iran. Vi kommer att be alla supportrar runtom i världen att belysa, diskutera och backa uppmaningen att Iran ska uteslutas från VM. Speciellt eftersom vi anser att det här landslaget inte längre representerar oss eller våra värderingar som iranska medborgare."

ANNONS