Lag Niklas Edin firar segern i semifinalen.
Lag Niklas Edin firar segern i semifinalen. Bild: Christine Olsson/TT

Lag Edin till OS-final: "Bara att ösa"

Lag Niklas Edin är klart för OS-final i Peking.
De svenska curlingherrarna besegrade Kanada med 5–3 – i en rysare som avgjordes i sista sten.
– Det känns hur fantastiskt som helst, säger Rasmus Wranå.

ANNONS
|

Kanadas skipper Brad Gushue hade allt i egna händer inför matchens sista sten. En poäng hade inneburit skiljeomgång, två poäng en OS-final. Den 41-årige veteranen valde att gå för en dubbel – men misslyckades.

I stället tog Sverige en stulen poäng och fastställde segersiffrorna till 5–3.

– När man tittar på hans sista sten så var jag nog mer nervös än jag någonsin varit när jag själv spelat. Äckligt att se den där sista stenen. Men det var ju nära också. Han väljer ett otroligt svårt slag för att försöka vinna matchen, säger Niklas Edin.

Den svenske skippern är övertygad om att Sverige vunnit även om Kanada tagit en poäng i sista omgången.

ANNONS

– De vet att om de tar ettan där så vinner de inte matchen (i skiljeomgång). Därför går han på det slaget. Han anser att det är större procentuell chans än att gå på ettan, säger han.

Rutinen en fördel

Nu väntar världsettan Storbritannien i finalen på lördag klockan 07.05, svensk tid. Lagen möttes i EM-final i fjol – då slutade det med svenskt nederlag.

Men Sverige har en fördel: OS-rutinen.

– Att vi spelat en OS-final (2018) förut väger ganska tungt. Får vi en bra start skulle jag säga att vi är favoriter, får vi inte en bra start kommer det bli jobbigt att vända den där hammaren (sista sten i den första omgången), säger han.

Än så länge har turneringen gått enligt plan.

– Vi kan inte vara annat än nöjda hittills. OS-turneringen så här långt har varit perfekt. Vi har sparat den energin vi kan, använt energin när vi behöver den. Nu är vi i OS-final, så nu är det bara att ösa vad vi kan i en match, säger Edin.

Semifinalen mot Kanada blev en tät historia. Lag Edin tog ledningen med 1–0, direkt efter kvitterade kanadensarna till 1–1. Sverige stack iväg till 3–1, men tappade snabbt till 3–3.

ANNONS

Sedan följde två raka nollomgångar innan Niklas Edin & co återtog ledningen med 4–3.

Trots underläget valde Kanada att nolla i den näst sista omgången för att behålla sista sten.

"Dominerar matchen"

Men i slutrundan drog Sverige ändå det längsta strået.

– Jag tycker att vi dominerar matchen i tio omgångar. De kommer i dåliga lägen hela tiden, och måste jaga. Sedan kommer de ur det ganska fort ändå, så då blir det öppet spel, säger Rasmus Wranå.

Niklas Edin instämmer.

– Vi spelar bland det bästa vi någonsin gjort, skulle jag säga. Även om det poängmässigt varit väldigt tajt så kändes det som att vi förde matchen och var värda segern.

Finalplatsen innebär att Sverige säkrat sin 16:e medalj i vinterspelen – och därmed slagit rekordet (15 stycken) från Pyeongchang 2018.

Oskar Eriksson, trea i lag Edin, kommer dessutom att skriva historia som den första svenska curlingspelaren att ta två medaljer på samma OS. 30-åringen har sedan tidigare ett brons från mixeddubbelturneringen tillsammans med Almida de Val.

ANNONS