Sveriges Marcus Nyman under OS-tävlingarna i Paris.
Sveriges Marcus Nyman under OS-tävlingarna i Paris. Bild: Henrik Montgomery/TT

Lämnar OS-drömmen för familj och hissfix

Det blev ingen OS-medalj för judokan Marcus Nyman i Paris.
Och fler försök blir det inte för den 33-årige hissmontören, som gjort sitt sista stora mästerskap.
– Nu räcker det för mig. Jag ska hem och fokusera på familjen, säger han efter den missade kvartsfinalen.

ANNONS
|

Nyman inledde med att besegra den regerande OS-silvermedaljören Eduard Trippel från Tyskland, men sedan tog det slut i judons 90-kilosklass.

Den 33-årige svensken, som gjorde sitt fjärde OS, förlorade i den andra omgången mot Aram Grigorian, en 26-årig ryss som sedan två år tillbaka representerar Förenade arabemiraten. Grigorian avgjorde med bara elva sekunder kvar av matchen.

– En väldigt tuff förlust. Tysken är egentligen tuffare på pappret, men jag gick in i en dålig situation mot Grigorian och han lyckades slänga mig, säger Nyman.

Han har dubbla VM-brons, det senaste tog han i fjol, men har drömt om en OS-medalj. Närmast hittills kom Nyman i Rio 2016, då han blev femma.

ANNONS

– Det här var sista chansen för mig. Efter EM- och VM-medaljer hade det varit fint att få avsluta med något på OS också. Men nu blev det så här, jag är väldigt nöjd över min karriär, säger Nyman som till vardags arbetar som hissmontör.

Han fick i alla fall vara med och uppleva en svensk OS-medalj till slut. Under OS första dag tog 18-åriga Tara Babulfath Sveriges första olympiska judomedalj genom tiderna, i 48-kilosklassen.

– Ja, wow, vilken prestation, hon är helt otrolig. Det är mycket stort för svensk judo, jag hoppas att det bär med sig fler framgångar. Jag vet inte om man förstår i Sverige hur stort det är.

Fakta: Marcus Nyman

Född: 14 augusti 1990 (33 år), i Botkyrka kommun.

Gren: Judo.

Klubb: Stockholmspolisen.

Främsta meriter: EM-guld 2010, VM-brons 2021 och 2023, EM-brons 2011 och 2016, fem grand slam-segrar.

ANNONS