Landslaget samlar in pengar till krigets offer

Förbundskaptenen Janne Andersson och flera spelare har vittnat om sin avsky för kriget i Ukraina.
Ord blir handling.
Inför kvällens playoff mot Tjeckien sker en manifestation för Ukrainas sak och en insamling för krigets offer är inledd.

ANNONS
|

Fotbollsförbundet driver sedan torsdagskvällen en insamling till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Pengarna är öronmärkta för krigets offer.

"Situationen i Ukraina kan inte beskrivas på annat sätt än fruktansvärd och behovet av hjälp är akut. Vi ser dagligen människor som flyr för sina liv så det känns helt rätt att stötta UNHCR:s livsviktiga arbete. Vi hoppas att alla som är på plats och alla som följer matchen framför tv:n inte bara stöttar laget utan också stöttar insamlingen", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand på förbundets hemsida.

"Oerhört tacksam"

Åsa Widell, generalsekreterare vid Sverige för UNHCR, uppskattar fotbollens vilja att hjälpa.

"Jag är oerhört tacksam för Svenska fotbollförbundets engagemang för Ukraina. Med närmare 10 miljoner människor på flykt i och från landet är behoven enorma. UNHCR leder och koordinerar skyddsinsatsen för människorna som nu flyr för sina liv, de allra flesta är kvinnor och barn. Vi delar ut nödhjälp och sätter upp mottagningscenter där flyktingar kan få värme, vila och tillgång till bland annat filtar, mat, vatten och mediciner. Vi finns också vid gränserna och stöttar mottagandet i de kringliggande länderna", säger Widell.

ANNONS

50 000 på läktarna

Tifo som uttrycker stöd till Ukraina visas på Friends arena i kväll. Runt 50 000 åskådare väntas till matchen.

Sverige måste vinna för att nå tisdagens playoffinal mot Polen i Chorzow. Där står en plats i VM-slutspelet i Qatar i november–december på spel.

ANNONS