Nicklas Lidström. Arkivbild.
Nicklas Lidström. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Lidström om Salming-stiftelse: Ville ge tillbaka

Börje Salmings ALS-diagnos har skakat om ishockey-Sverige. Legendarens tillstånd har försämrats snabbt och han kan inte längre prata.
Vännen och före detta back-kollegan Nicklas Lidström leder den stiftelse som startats av Salmings vänner och familj för att bidra till forskningen och stötta anhöriga.

ANNONS
|

Lidström kände inte till 71-årige Börje Salmings sjukdom innan familjen berättade om den i augusti.

– Det var känslomässigt väldigt jobbigt att få den dåliga nyheten, berättar Lidström i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Första tanken var att man blev ledsen. Sedan försökte jag få kontakt. Och jag fick kontakt via sms, men fick bara några hjärtan och förstod att det inte var så bra med Börje.

Det var Salmings fru Pia som frågade Lidström om han ville vara med och leda stiftelsen. Svaret var självklart.

– Börje är en så omhändertagande och varm person, så jag ville ge tillbaka, säger Lidström.

ANNONS

Utöver att bidra till forskningen är syftet med stiftelsen att ge stöd åt anhöriga, något som behövs enligt ALS-forskaren Caroline Ingre, som även är Salmings läkare.

Ingre berättar att det är krävande att vara anhörig till en person med ALS. Förloppet är snabbt och en drabbad person kan gå från att vara frisk till att behöva hjälp på kort tid.

– Man behöver hjälpa till med att till exempel ta ett glas vatten eller borsta tänderna. Men behöver vara där och finnas till hands, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Efter sjukdomsbeskedet träffar Nicklas Lidström sin vän oftare än förut, men kommunikationen sker på annat sätt än han är van vid.

– Han pratar inte men han kommunicerar med ögonen och kan skriva, berättar Lidström.

ANNONS