Jon Dahl Tomasson har målrekordet i det danska herrlandslaget men ska nu möta Danmark som motståndare på Parken – i egenskap av förbundskapten för Sverige.
Jon Dahl Tomasson har målrekordet i det danska herrlandslaget men ska nu möta Danmark som motståndare på Parken – i egenskap av förbundskapten för Sverige. Bild: Andreas Hillergren/TT

Löftet: "Försöka sjunga båda nationalsångerna"

Parken har varit hans hem som både spelare och ledare.
I kväll kommer Danmarks främste målskytt genom tiderna hem till "byen" som motståndare.
– Jag ska försöka sjunga båda nationalsångerna, säger Sveriges förbundskapten Jon Dahl Tomasson.

ANNONS

I dag firar danskarna sin grundlagsdag – det närmaste Danmark kommer en nationaldag – och på kvällen tar det rödvita herrlandslaget emot Sverige på Parken i Köpenhamn.

För Sveriges förbundskapten Jon Dahl Tomasson blir naturligtvis vänskapslandskampen något extra.

"Är en legend i dansk fotboll"

– Jag vet inte hur det kommer att vara, men när du spelat 112 landskamper för Danmark, varit lagkapten och även coach, så blir det märkligt, säger den 47-årige dansken, som tog över det blågula landslaget i mars.

Tomasson svarade för 52 mål på sina 112 A-landskamper. Ett målrekord i landslaget som han delar med Poul "Tist" Nielsen (1910–1925). Han har gjort två VM och två EM för Danmark och tror på ett fint välkomnande av sina landsmän.

ANNONS

– Åskådarna på Parken har alltid varit fantastiska. Det är utsålt. Jag hoppas bara fansen får se en bra match, säger Tomasson.

Kasper Hjulmand – förbundskaptenskollegan i Danmark – hyllar Tomasson.

– Han är en legendar inom dansk fotboll. Han har gjort en jättestor insats för det danska landslaget – först som spelare med en helvetiskt massa mål och senare som assisterande tränare, säger Hjulmand, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Tror på hyllning

Även Hjulmand tror att det kommer bli en fin stund för Tomasson inför drygt 38 000 åskådare på nationalarenan.

– Jag är säker på de danska fotbollssupportrarna minns Jon för det han har gjort och hyllar honom, säger han.

Tomasson kommer inte lägga band på sig vid ett eventuellt svenskt mål och han ska sjunga både "Der er et yndigt land" och "Du gamla, du fria" innan avsparken klockan 19.00.

– Jag ska försöka sjunga båda nationalsångerna, men jag är inte den bästa sångaren, säger han.

ANNONS