Viktor Claesson, landslagets lagkapten i torsdagskvällens landskamp mot Moldavien på Friends arena.
Viktor Claesson, landslagets lagkapten i torsdagskvällens landskamp mot Moldavien på Friends arena. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Löftet: "Kommer vara ett hungrigt lag på banan"

Viktor Claesson leder landslaget i rollen som lagkapten i landskampen mot Moldavien.
Ett möte långt från de stora matcherna.
– Jag är alltid motiverad. Det kommer att vara ett hungrigt lag på banan, säger han.

ANNONS
|

Claesson gör sin 72:a landskamp. Han har spelat det stora mästerskapen, varit med och njutit av framgångar i EM och VM och upplevt de största stunderna i blågult i dramatiska kvalmatcher.

Nu väntar en på förhand intetsägande landskamp mot Moldavien och några dagar senare ödesmatchen, EM-kvalet mot Belgien i Bryssel, där landslagets möjlighet att nå ännu ett slutspel går in i facket för "under som måste ske".

Det faktum att han spelar från start mot Moldavien indikerar också – även om förbundskaptenen Janne Andersson inte utesluter något – att han inte ingår i den elva som inleder på Kung Baudouin-stadion på måndag.

ANNONS

"En extra krydda"

Så var hittar Claesson, 31, motivationen?

– Man vill alltid spela de matcher som gäller mest, så klart. Men jag försöker alltid göra det så bra som möjligt. Det är en extra krydda för mig att vara lagkapten och jag är alltid stolt över att representera mitt land oavsett om det är en tränings- eller tävlingslandskamp, säger han och påpekar samtidigt att han tycker att frågan är konstig.

Claesson är fullt medveten om att chansen att få uppleva ett mästerskap till redan i sommar är ytterst liten.

– Det kändes kört efter matchen mot Österrike eftersom ingången till den matchen var att vi var tvungna att vinna. Nu får man försöka vända på det och se att det finns en chans.

– Det ska till mycket. Vi ska slå Belgien och sedan ska de tappa poäng mot sämre lag på pappret, säger han.

En analys klar

Claesson har också sin analys klar över varför landslaget stadigt befunnit sig i en utförsbacke de senaste åren.

– Framför allt har vi släppt in fler mål. Vi har fler offensiva spelare än tidigare, men vi har inte varit stabila nog. Det har varit för mycket rotation på platser, säger han och nämner bland annat de ständiga skiftena i försvaret.

ANNONS

– Då vinner man inte matcher och går till mästerskap, säger Claesson.

Janne Andersson väntar med att offentliggöra startelvan mot Moldavien, men bjussar på några namn, förutom Claesson. Klart är att han gör ett målvaktsbyte i pausen. Kristoffer Nordfeldt spelar första halvlek, i den andra får Viktor Johansson göra sin debut.

– Viktor har kommit in som "tredjegubbe". Han gör det jättebra i England (Rotherham) och är värd att få göra en debut. Det kan vi bjuda på, säger han.

Flera byten

I övrigt väntar ett flertal byten.

– Det finns flera spelare som inte varit med mycket, som inte har många landskamper. Det ska bli roligt att se dem i aktion.

Andersson slår redan nu fast att han har startelvan mot Belgien relativt klar för sig. Några platser är öppna – och landskampen mot Moldavien kan ge honom de sista, färska besked han vill ha.

– Spelarna är rätt bra på att räkna ut vilka positioner det handlar om. Några positioner kommer vi att dela på under matchen och det är på de positionerna spelarna är närmast att slå sig in mot Belgien, säger han.

Viktor Johansson landslagsdebuterar mot Moldavien.
Viktor Johansson landslagsdebuterar mot Moldavien. Bild: Claudio Bresciani/TT
ANNONS