Ludvig Åberg har på ett år gått från att vara amatör till ett av Sveriges stora medaljhopp under OS.
Ludvig Åberg har på ett år gått från att vara amatör till ett av Sveriges stora medaljhopp under OS.

Ludvig Åberg har gått från amatör till OS-guldhopp på ett år

Ludvig Åberg har tagit golfvärlden med storm och jagar nu en OS-medalj.
Men vem är Ludvig Åberg? GP har pratat med personer nära honom och de beskriver en fotbollsgalen person, som har sin största kvalitet längst upp på kroppen.
– Han har en förmåga att klara nya utmaningar och nya situationer på ett ganska unikt sätt, säger coachen Peter Hanson.

ANNONS

24-årige Ludvig Åberg blev proffs så sent som förra sommaren och sedan har det gått fort. Han har hunnit med att vinna Ryder Cup, komma tvåa i första majortävlingen US Masters och gått ledarboll i US Open. Han rankas just nu som fyra i världen. Nu går han in som ett av Sveriges stora medaljhopp under OS i Paris.

En som har varit med på en stor del av resan är hans tränare Hans Larsson. Han började träna Åberg under gymnasiet för nio år sedan.

Tränaren: ”Stack inte ut”

Larsson tränade elever som gick på Filbornaskolans riksidrottsgymnasium för golf i Helsingborg.

– Han stack inte ut särskilt mycket. Det man kan se nu var ingenting man kunde se då. Det kan jag inte påstå. Han var duktig på olika grejer och hade lätt för att snappa upp saker, minns Hans Larsson.

ANNONS
Hans Larsson har varit Ludvig Åbergs tränare sedan gymnasietiden.
Hans Larsson har varit Ludvig Åbergs tränare sedan gymnasietiden. Bild: PETTER ARVIDSON

Det var snarare personligheten än golfspelandet som stack ut tidigt hos Åberg.

– Han var redan då lugn, trygg och hade fötterna på jorden. Det är förmodligen det som är en av hans stora framgångsnycklar att han fortfarande är där. Det är svårt att stressa den pågen, säger Hans Larsson på klingande skånska.

– Han var inte den som stod längst fram eller hördes mest, långt ifrån. Istället för att berätta hur bra han var så lät han successivt klubborna tala istället, genom sitt sätt att spela golf.

Runt årskurs tre på gymnasiet började han sticka ut tydligt på golfbanan och var den som de andra eleverna ville slå. Utvecklingen fortsatte när Åberg flyttade till Texas i USA för att gå på college.

Men han slutade aldrig ha Hans Larsson som tränare och han har de senaste åren byggt upp ett större team runt sig. En av dem är det tidigare golfproffset Peter Hanson. Han hade precis avslutat sin karriär och jobbade med golflandslaget och stötte där på Åberg några gånger.

– Han uttryckte önskemål om att få ha mig där och delge min erfarenhet och hjälpa till på det sätt som jag bäst kommer till hand, säger Peter Hanson.

ANNONS

– Vi klickar som personer och jag har en respekt för att han får göra sin karriär på sitt vis men jag finns där och delger mina erfarenheter så behöver han inte göra alla misstag som man lär sig genom åren, säger han.

”Han har lätt att se det positiva i situationer och ta fram det här smajlet oftare än att det blir mungipan ner”, säger Peter Hanson om Ludvig Åberg.
”Han har lätt att se det positiva i situationer och ta fram det här smajlet oftare än att det blir mungipan ner”, säger Peter Hanson om Ludvig Åberg. Bild: PETTER ARVIDSON

Inte den som gapskrattar

När GP pratar med personer runt Åberg beskrivs han som lugn, mogen och inte den som gapskrattar utan mer alltid har ett leende på läpparna.

– Han har lätt att se det positiva i situationer och ta fram smajlet oftare än att det blir mungipan ner, säger hans coach Peter Hanson.

Hanson har sin bild om vad som gör 24-åringen unik.

– Han har en förmåga att klara nya utmaningar och nya situationer på ett ganska unikt sätt. Han kan hantera det yttre, pressen från er eller pressen från alla människor runt omkring. Den yttre förväntan har han en väldig förmåga att hantera på ett bra sätt.

– Även förväntan på sig själv, han har ett bra tålamod och ett sätt att hålla sig i nuet och fokusera på det som är framför honom. Det är saker som är lätta att säga men som är oerhört svårt att göra.

Tidigare i år toppade Ludvig Åberg US Open på den tredje speldagen. Då kom han till hål 13, slog en trippelbogey och spelade bort sina chanser till segern. Trots det hade han ett leende på läpparna när han pratade med sin caddie.

ANNONS

– Det skulle jag säga är något som sticker ut, han har en enorm vilja och ett enormt driv men har också en distans till det han gör. Det kan jag känna som gammal tävlingsidrottare att det är den svåraste balansen som finns, att man inte bara är vad man gör, säger Peter Hanson.

Stora passionen för fotbollslaget

När Peter Hanson ska tittar på vad som är viktigt i Ludvig Åbergs liv är det golfen, familjen och ytterligare en sak.

– Det är ju det här Liverpoolintresset. Det är ibland border line addiction, säger Peter Hanson och skrattar innan han fortsätter:

– Han tycker det är roligt med fotbollen och framförallt Premier League.

Golf är en individuell sport men under OS får Ludvig Åberg en chans att uppleva att spela i ett lag när han åker till Paris tillsammans med Alex Norén och landslagscoachen Jonnie Eriksson.

– Det blir ett litet minilag och bara man tar på sig den svenska landslagsdressen så är det en speciell känsla. Det är han van vid, det är bara ett år sedan han spelade för Sverige i golflandslaget. Jag vet att han gillar att dra på sig det där stället, säger Hanson.

Landslagscoachen Jonnie Eriksson ska vara med under Ludvig Åbergs OS-äventyr.
Landslagscoachen Jonnie Eriksson ska vara med under Ludvig Åbergs OS-äventyr. Bild: PETTER ARVIDSON

Alternativa karriären: Polis

Landslagscoachen Jonnie Eriksson lärde känna Ludvig Åberg som 18-åring.

ANNONS

– Han har alltid haft en bra teknik. Sen är han väldigt bra på att utvärdera sig själv. Han är saklig i hur han ser sig själv och sin prestation. Det har gjort att han lätt tar tag i saker som inte är tillräckligt bra. Han klankar aldrig ner på sig själv, han är otroligt saklig, säger Jonnie Eriksson.

Det är Jonnie Erikssons uppdrag att se till att golfarna får så bra förutsättningar som möjligt under mästerskapet. För Ludvig Åbergs del innebär bland annat att koppla bort golfandet.

– Vi kommer att gå och titta på svenskar. Sen måste vi se vilka grejer som skulle passa in. Han tycker om att koppla bort golfen helt och då är det ett bra sätt att göra det, säger Jonnie Eriksson.

Han beskriver också Ludvig Åberg som lugn och mogen.

– Han har alltid varit den vuxna i rummet, men det betyder inte att han är tråkig, säger han.

Vilket yrke tror du hade passat Ludvig?

– Jag tror att han hade blivit en grym polis. Han brusar inte upp, är saklig, är bra på att resonera och på att ta folk.

Ludvig Åberg

Ålder: 24

Kommer från: Eslöv

Tränare: Svingtränare Hans Larsson och coach Peter Hanson.

Meriter: En seger på PGA-touren, en seger på Europatouren, tvåfaldig mottagare av ”Ben Hogan Award” för bästa spelare på collegenivå. Slutade på andra plats US Masters, i sin första majortävling.

LÄS MER:Här är schemat för OS i Paris 2024 – dag för dag

LÄS MER:Sebastian Söderberg om Scandinavian Mixed – och PGA-touren

LÄS MER:Här är tio höjdpunkter i OS i Paris 2024

ANNONS