GQSS ordförande Carin Sjölander.
GQSS ordförande Carin Sjölander.

Lyckat förstaarrangemang för GQSS

ANNONS
|

Göteborgs Quinnliga Segelsällskap var under helgen ensam tävlingsarrangör för första gången när Göteborg Open Sea Race sjösattes.

Den dygnslånga havskappseglingen skulle ha haft sin start vid Röda sten, men handelssjöfarten satte stopp för detta och arrangören tvingades till en sen ändring. I stället inledde de 12 båtarna tävlingen från Långedrag, där det också var målgång.

– Alla båtar kom iväg som de skulle. Det har gått fantastiskt bra. Seglarna är väldigt nöjda, de har saknat en havskappsegling här i många år, säger Carin Sjölander, ordförande i GQSS.

– På östkusten finns ju Gotland Runt, men på västkusten har det saknats en motsvarighet.

ANNONS

Sjölander var själv skeppare för en av de sex seglare stora besättningarna. Hennes båt seglade in som sjua och var ensam om att bara ha kvinnor ombord.

– Vi är nöjda, för att vara ett rookie-team där inte alla har seglat med varandra tidigare så gick det bra, säger hon.

– Som alltid under havskappseglingar så stötte vi på alla möjliga förhållanden – det var allt från stiltje till tuffare vindar och dimma. Dessutom hamnade vi mitt i den danska fiskeflottan. Det är väldigt spännande, väderförhållandena ändrar sig hela tiden och de som leder efter sex timmar kan lika gärna komma sist. Det krävs både tur och taktik.

Tävlingen har tidigare arrangerats av andra klubbar, men inte sedan 2010 och aldrig med det nuvarande namnet.

Nu hoppas GQSS att havskappseglingen i dess nuvarande format ska bli en deltävling i Westside Cup.

Och segelsällskapet vet vad som krävs för att få tävlingen att växa.

– Vi är en väldigt liten klubb. Fler medlemmar, funktionärer och engagerade är alltid bra. Vi hoppas också på fler sponsorer, det här är ingen gratisverksamhet. Tävlingen är viktig för att marknadsföra vår klubb i Göteborg, säger Sjölander.

Båten Lady Godiva var först med att passera målgången vid Långedrag efter den 120 sjömil långa seglingen.

ANNONS
ANNONS