Maja Nilsson kommer inte få åka till OS i Paris.
Maja Nilsson kommer inte få åka till OS i Paris. Bild: DANIEL STILLER

Maja Nilsson missar OS i Paris – riktar skarp kritik mot SOK

Hon petades ur den svenska OS-truppen. Nu riktar höjdhopparen Maja Nilsson skarp kritik mot SOK:s uttagningskriterier.
– Det är så jävla dåligt rent ut sagt, säger hon till GP.
Senare bemötte Peter Reinebo, SOK:s truppchef, kritiken:
– Att det är luddiga kriterier, det håller jag inte med om, säger han.

ANNONS
|

I fredags kablades dråpliga bilder ut på Örgryte IS Maja Nilsson som trodde att hon hade flugit över SOK:s nomineringsgräns till OS, 1,93. Ribban såg ut att ligga kvar men i själva verket hölls den uppe av ställningen vid sidan av piggen som höll uppe ribban och nu skulle det hela bli en oviss väntan på en eventuell OS-biljett.

En väntan som så småningom gav svaret att hon inte får åka med till OS i Paris.

– Det är väldigt tungt och inget jag trodde egentligen, säger Nilsson uppgivet med gråten i halsen.

På SM i helgen var hon mycket nära att klara SOK:s kvalgräns, som hon riktar stark kritik mot.
På SM i helgen var hon mycket nära att klara SOK:s kvalgräns, som hon riktar stark kritik mot. Bild: CARL SANDIN

Hon berättar att förbundskapten Kajsa Bergqvist ringde till henne under onsdagsförmiddagen och levererade beskedet att höjdhopparen inte får en plats i den svenska OS-truppen.

ANNONS

Vad fick du för förklaring?

– Att de har varit hårda på uttagningsgränserna som SOK satt upp som varit mellan 1,91 och 1,93.

– Jag har hoppat och varit nära på både 1,93 och 1,94 men inte tagit det tyvärr. Det är det som det faller på. Vilket är helt sjukt för då ska man inte sätta 1,91 som uttagningsgräns utan då ska man säga 1,93.

Maja Nilsson har hoppat 1,91, vilket är inom nomineringsspannet, som bäst i år och tycker att SOK bör vara tydligare med vad det är som gäller för att bli uttagen.

– När jag hoppade finalen på SM så stod Kajsa (Bergqvist) vid mig och jag fråga henne vad hon tyckte att jag skulle hoppa på för höjd. Då sa hon att hon själv inte visste.

– SOK är så hemlighetsfulla. De har oss idrottare lindade runt sitt lillfinger men vi vet aldrig var vi har dem.

Fakta: Nomineringsgränser

Genom att antingen klara nomineringsgränsen eller göra flera resultat inom den godkända nomineringsnivån, ett resultatspann nära kvalgränsen, blir den aktive nomineringsbar av SOK. Nomineringsgränsen för kvinnornas höjdhopp är 1,93 och nomineringsspannet 1,91-1,92.

Är tillräckligt högt rankad

Nilsson har ett personligt rekord på 1,96 som sattes 2021 och hon var i OS-final samma år. Enligt de internationella antagningarna räcker det med att man är topp 32 på världsrankingen för att ta sig till OS. Maja Nilsson är rankad 25:a men i och med SOK:s antagningssystem så ställs hon utanför.

ANNONS

– Det sänder fel signaler till framtida idrottare också. Det räcker inte med rankingsystemet som internationella friidrottsförbundet har utan du måste kunna stå på pallen annars duger man inte.

– Det är så jävla fel och inte stöttande för fem öre. Det är som att sätta krokben på någon som närmar sig målsnöret, säger Nilsson.

24-åringen tycker i stället att SOK ”ska vara stolta” över de aktiva som kan kvalificera sig till ett OS.

– Nu får någon som är rankad 33:a i världen åka med i stället för att de har en vettig nationell olympisk kommitté. Det är orättvist. Idrott ska inte vara orättvist. Det ska vara svart på vitt. Antingen så är du med eller så är du inte med. Det är så jävla dåligt rent ut sagt.

På onsdagen fick hon beskedet att hon petas från truppen.
På onsdagen fick hon beskedet att hon petas från truppen. Bild: DANIEL STILLER

Det är inte bara den här uttagningen som Maja Nilsson är besviken på SOK för. Hon berättar också att det bakåt i tiden funnits saker som påverkat bilden negativt. Hon lyfter ett exempel med SOK-stödet som stöttar idrottare ekonomiskt i sin satsning.

Hon var med i projektet talang 2022 och var lovande tidigt. Det skulle vara ett steg innan man kom med i topp och talang (stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS).

ANNONS

– Sen var det en sommar antingen 2018 eller 2019 som jag presterade lite sämre på hösten. Efter den säsongen fick jag ett samtal där SOK sa att de inte längre trodde på mig, att de tyckte att jag inte såg friidrotten som något långsiktigt.

– Då var det tack och hej till det SOK-stödet. Sen presterade jag bättre sommaren 2021 och kvalificerade mig till OS och då kom de till mig och sa att de aldrig hade tagit bort mig ur deras tankar. Då kom det som ett brev på posten att jag skulle få vara med i topp och talang.

Nilsson om skadorna

Det gångna året har Maja Nilsson dragits med skadeproblematik – ett knä som krånglat. Hon berättar att hon har trotsat smärtan för att ta sig iväg på läger för att ändå kunna fullfölja sin satsning mot OS.

– På ett läger i Sydafrika i början på januari mådde jag ganska dåligt och hade fortfarande ont i knäet. Då kom Kajsa till mig på arenan när jag hade tårar i ögonen och sa att jag inte skulle ge upp och att det skulle bli bra.

Därefter beskriver hon sin formkurva som uppåtgående även om hon säger att resultatet varit långt ifrån framtida medaljer i OS.

ANNONS

– Men de har absolut inte varit dåliga. Och så har man trott att det ändå är människor i SOK som är lite förstående men i slutet av dagen är det bara resultaten som räknas. Man ser inte människan bakom resultaten och man kollar inte på rankingen.

– Det är så himla svårt att veta varför man tar ut idrottare eller inte. Är det för dyrt? Eller är det för att de inte tror att man kan hoppa högt i OS och skämma ut dem? Det vet jag att flera aktiva ställt sig frågande till.

GP talade nyligen med seglaren Emil Bengtson som också missar OS trots att han klarat seglingens internationella kvalgränser till spelen. Även han är stark kritisk mot SOK.

Maja Nilsson: ”Det är så himla svårt att veta varför man tar ut idrottare eller inte. Är det för dyrt? Eller är det för att de inte tror att man kan hoppa högt i OS och skämma ut dem? Det vet jag att flera aktiva ställt sig frågande till”.
Maja Nilsson: ”Det är så himla svårt att veta varför man tar ut idrottare eller inte. Är det för dyrt? Eller är det för att de inte tror att man kan hoppa högt i OS och skämma ut dem? Det vet jag att flera aktiva ställt sig frågande till”. Bild: DANIEL STILLER

Truppchefen: ”Det håller jag inte med om”

Peter Reinebo, SOK:s truppchef, bemöter nu kritiken:

– Att det är luddiga kriterier, det håller jag inte med om. För grundkriteriet att komma med har vi en gräns som är 1,93, och Maja har tyvärr inte nått den nivån, det är därför hon inte blev uttagen denna gången, säger han.

Han håller inte med om kritiken om att de är hemlighetsfulla med kriterierna som gäller.

– Min roll som truppchef är att följa de regler som SOK:s styrelse har bestämt. Man kan tycka reglerna är fel eller kriterierna, men det bygger inte på ett enskilt tyckande. Det är hennes upplevelse och den får hon ha. Vi har svarat på alla frågor och inget har varit hemlighetsfullt.

ANNONS

Kommer ni att höra av er till henne efter kritiken?

– Alla aktiva som är nära en uttagning kommer vi höra av oss till. Det finns säkert många som inte blev uttagna som är besvikna, men de flesta går inte ut och klagar till er. Vi ger alla feedback som inte tagits ut, precis som vi ska göra med Maja, säger han.

ANNONS